Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 16.06.2016. 15:00

Posljednja faza isplate izravnih plaćanja!

Ovo je treća i posljednja faza isplate poticaja hrvatskim poljoprivrednicima čijim završetkom će ukupno biti isplaćeno 3.4 milijarde kuna - dvije milijarde iz EU fondova i 1,4 milijarde kuna iz državnog proračuna.

Foto: Rutchapong/bigstockphoto.com
  • 10.949
  • 1.257
  • 0

Isplata preostalog dijela izravnih plaćanja očekuje se od idućeg tjedna i bit će završena do kraja lipnja, kako najavljuju iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ovo je treća i posljednja faza isplate poticaja hrvatskim poljoprivrednicima čijim završetkom će ukupno biti isplaćeno 3.4 milijarde kuna - dvije milijarde iz EU fondova i 1,4 milijarde kuna iz državnog proračuna.

U prve dvije tranše poljoprivrednicima je isplaćeno 1.696 miljuna kuna, što je pola od predviđenog iznosa. Krajem 2015. godine isplaćeno je 750 milijuna kuna predujma za proizvodnu 2015. godinu, a u travnju novih 966 milijuna kuna.

Politička kolebanja usporila isplatu

Ovogodišnju isplatu potpora obilježit će neočekivano kašnjenje zbog nestabilne političke scene u Hrvatskoj koja traje od parlamentarnih izbora. Kasno sastavljanje Vlade RH i samim time kasnije donošenje državnog proračuna, zakočilo je isplatu izravnih plaćanja za dva mjeseca u odnosu na prethodne godine.

Nove polemike izazvali su iznosi za osnovna plaćanja, odnosno po hektaru. Iako je to odmah pobudilo skepticizam, razlog jest komplicirani sustav gdje za jedan hektar zemljišta postoji čak sedam vrsta potpora, a jedna krava u proizvodnji mlijeka isplaćuje se kroz četiri vrste potpore iz različitih EU fondova.

Prolongiranje isplate ne odnosi se na RH

Nedavno su iz središta EU stigli signali kako će EU državama članicama dopustiti prolongiranje isplate izravnih plaćanja do sredine listopada. Ova informacija je pobudila skepse u poljoprivrednom sektoru kako je ovo možda zadnja godina u kojoj novčana sredstva za izravna plaćanja na račune stižu u prvom dijelu godine. S druge strane, treba podsjetiti kako su u Agenciji za plaćanje obećali da će već ovu zimu biti isplaćeno 776 milijuna kuna predujma za ovu godinu.

Foto: Rutchapong/bigstockphoto.com


Tagovi

Izravna plaćanja APPRRR


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)