Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 18.04.2016. 18:30

Ostatak potpora u svibnju - mljekarima više!

Mljekarima će do kraja tjedna biti isplaćeno ukupno 27,4 milijuna kuna interventne potpore, a najavljena je i druga isplata potpora za 2015. - i to već u svibnju!

Foto: bigstockphoto.com
  • 7.667
  • 1.055
  • 0

Isplata prve rate potpora trajat će još ovaj tjedan, do kraja kojeg će hrvatskim poljoprivrednicima biti isplaćeno 1.696 milijuna kuna, 50% od ukupnih 3,4 milijarde kuna izravnih plaćanja koliko treba biti isplaćeno do 30. lipnja.

"Nakon toga nema pauze za nas u Agenciji jer odmah nastavljamo s pripremom druge isplate u svibnju, a obračun odobrenih potpora radimo u lipnju te isplaćujemo i zadnju raspoloživu kunu", kažu u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Sedam potpora za jedan hektar

Ovogodišnja isplata potpora donijela je nova iskustva, pretežno gorka hrvatskim poljoprivrednicima. Prvo je isplata kasnila dva mjeseca u usporedbi na prošlu godinu. Razlog jest kasno donošenje Državnog proračuna. Iako je na proračunskim pozicijama Ministarstva poljoprivrede isplata potpora bila predviđena, radilo se o tehničkom proračunu.

U Agenciji naglašavaju kako su s izračunom potpora mogli započeti tek nakon što je donesen Državni proračun, odnosno tek kada je određeno koliko je točno novca ukupno na raspolaganju za poljoprivredne potpore. Tada Agencija može krenuti s izračunima pojedinačnih potpora - ali za svih 100.000 poljoprivrednih gospodarstava istovremeno.

Nove polemike izazvali su iznosi za osnovna plaćanja, odnosno po hektaru. Iako je to odmah pobudilo skepticizam, razlog jest komplicirani sustav gdje za jedan hektar zemljišta postoji čak sedam vrsta potpora, a jedna krava u proizvodnji mlijeka isplaćuje se kroz četiri vrste potpore iz različitih EU fondova.

Predujam za proizvodnu 2016. do kraja godine!

"Čim obradimo jednu vrstu potpora npr. Osnovno plaćanje - taj slog odmah ide u isplatu svim korisnicima potpora (na zaštićene i žiro račune). Ta se potpora, osnovno plaćanje, plaća iz dva izvora EU proračuna i dva izvora HR proračuna - a svaki ima svoju proceduru - pa su sad poljoprivrednici samo za osnovno plaćanje dobili dvije isplate iz EU dijela, a još ih očekuju dvije isplate iz HR dijela za osnovno plaćanje, s tim da za zemlju svi poljoprivrednici dobivaju tri vrste potpore: osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje.

Znači, uz ovo osnovno plaćanje treba pribrojiti i zeleno plaćanje koje iznosi 70% osnovnog plaćanja te dodatno preraspodijeljeno plaćanje za prvih 20 hektara. Osnovno plaćanje temelji se na pravima na plaćanja koje je Agencija poljoprivrednicima izračunala od 2015. do 2020. godine i ta prava na plaćanja svaki poljoprivrednik može pogledati u AGRONET-u", kako kažu u Agenciji.

Mljekarima 25% više potpora

"Ove godine za poljoprivredu se povlači ukupno 2 milijarde kuna iz EU fondova i to samo za izravna plaćanja poljoprivrednicima. Na te 2 milijarde kuna iz EU idu i 1,4 milijarde kuna iz Državnog proračuna. Ove zime isplatit će se i predujam za 2016. godinu od 776 milijuna kuna", ističu.

Dobre vijesti dolaze konačno i za mliječni sektor. Mljekarima biti isplaćeno ukupno 27,4 milijuna kuna interventne potpore. Taj novac će se isplatiti ovaj tjedan u obliku dodatne potpore od oko 300 kuna po grlu krave u proizvodnji mlijeka.

Naime, ukupno će za jednu kravu u proizvodnji mlijeka biti isplaćeno oko 2.350 kuna (za cijelu proizvodnu 2015. godinu), a ta se potpora isplaćuje kroz četiri različite potpore (povijesna prava u osnovnom plaćanju, dvije vrste proizvodno vezanih plaćanja i navedena interventna mjera) i čak tri izvora financiranja.

"Dvije su potpore već isplaćene (sa EU izvora - osnovno pravo i proizvodno vezana plaćanja), a ovu interventnu potporu isplaćujemo ovaj tjedan. U svibnju i lipnju još slijedi ostatak RH potpore za krave u proizvodnji mlijeka. Do sada je isplaćene pola potpore po grlu. Inače, mljekari će ove godine dobiti 25% više potpora nego lani. Potpora stočarima za ovu godinu iznosi 530 milijuna kuna", najavljuju iz agencije.

Foto: bigstockphoto.com


Tagovi

Potpore Isplata potpora Mljekari


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P