Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješan korak
  • 14.01.2017. 16:30

Mladi poljoprivrednici - konkurirajte u Mjeri 6

Bespovratna sredstva za mlade poljoprivrednike - i one koji to žele postati!

  • 8.666
  • 1.021
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je krajem 2016. godine natječaj u sklopu Operativnog programa Ruralnog razvoja 2014-2020, i to za provedbu podmjere 6.1. potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima, odnosno operaciju tipa 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima.

Ovo je drugi put da Agencija objavljuje ovaj natječaj namijenjen mladim poljoprivrednicima. Prvi krug natječaja bio je objavljen u posljednjem kvartalu 2015. te je trajao do kraja godine. Za 271 mladog poljoprivrednika osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 EUR. Sredstva su bila namijenjena pokretanju posla mladih poljoprivrednika od 18 do 40 godina.

Drugi natječaj za mlade poljoprivrednike

Tvrtka Uspješan korak d.o.o. posjeduje veliko iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Stručni konzultanti pouzdano vode poljoprivrednike kroz sve faze procesa, od same prijave do provedbe projekta. Konzultanti odrađuju cijeli dio vezan za prijavu, a uz korisnike su tijekom cijelog procesa realizacije aktivnosti, izvještaja prema provedbenom tijelu, što im uvelike olakšava proces.

Novi natječaj za mlade poljoprivrednike

Novi natječaj je otvoren 21. prosinca 2016., i traje do 24. veljače 2017. godine. Pravila natječaja su ista kao i u prethodnom Pozivu, odnosno prilagođena su upravo osobama koje su započele ili planiraju započeti poljoprivrednu djelatnost.

Ukupna raspoloživa sredstva iznose 75.368.000,00 kn. Kako je spomenuto, prijavitelji imaju mogućnost dobivanja fiksnog iznosa od 50.000 EUR, preračunato u kune u mjesecu predaje projektne prijave.

Tvrtka Uspješan korak d.o.o. posjeduje veliko iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova.

Ovaj iznos predstavlja 100% vrijednosti investicije, odnosno, za razliku od velike većine drugih natječaja namijenjenih poljoprivrednicima i općenito malim poduzetnicima, nije potrebno osigurati vlastiti udio financiranja. Vlastito investiranje primjenjuje se jedino u slučaju kad je vrijednost cijele investicije veća od 50.000 EUR te u tom slučaju prijavitelj razliku podmiruje vlastitim sredstvima.

Poljoprivrednici i oni koji to žele postati

Ciljana skupina natječaja su mladi poljoprivrednici starosti od 18 do 40 godina, koji su u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva za koje se traži potpora, no također se ista prilika pruža i osobama koje u trenutku podnošenja još uvijek nisu registrirani kako nositelji.

Dakle, na natječaj se mogu prijaviti i fizičke osobe koje imaju namjeru baviti se nekim oblikom poljoprivredne djelatnosti, uz uvjet da posjeduju odgovarajući dokument kojim se dokazuje namjera preuzimanja poljoprivrednog gospodarstva od prethodnog nositelja (predugovor, ugovor itd.).

Troškovi i aktivnosti koji se financiraju u podmjeri 6.1.

Prihvatljive aktivnosti odnose se na infrastrukturne zahvate čiji je glavni cilj modernizacija i unaprjeđenje procesa poslovanja, te povećanje proizvodnih kapaciteta. S tim u svezi, u natječajnoj dokumentciji navode se sljedeće aktivnosti:

  • kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala,
  • kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda
  • kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta,
  • kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,
  • podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,
  • uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje,
  • građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda,
  • stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda,
  • operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.

Vidljivo je da je natječajem obuhvaćen širok spektar mogućih aktivnosti, odnosno prihvatljivih troškova za pokretanje ili unaprjeđenje poljoprivredne djelatnosti.

Veliki poticaj mladim poljoprivrednicima

Mladim poljoprivrednicima ovo može značiti veliki poticaj u njihovom radu, pogotovo obzirom na činjenicu da se potpora isplaćuje u tri jednake rate, od čega se prva rata isplaćuje odmah po potpisu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, druga rata se isplaćuje nakon što se dokaže da su aktivnosti iz poslovnog plana započele (npr. plaćanje avansa za poljoprivrednu mehanizaciju, kupnja prvih sadnica itd.) dok se ostatak sredstava dodjeljuje korisniku po završetku projekta, odnosno po realizaciji svih aktivnosti predviđenih projektom.

Na ovaj način poljoprivrednicima je omogućena likvidnost prilikom provedbe projekta, obzirom da će prvi dio sredstava dobiti prije samog investiranja, drugi dio nakon što pomoću prve rate započne s planiranim aktivnostima, dok će jedino posljednju trećinu sredstava dobiti tek nakon što završe sve aktivnosti, odnosno provedu projekt do kraja.

Prijavite se i Vi!

U zadnjem krugu zabilježen je veliki odaziv poljoprivrednika, obzirom na navedene pogodnosti natječaja, te Vas pozivamo da nam se javite kako bismo pravovremeno i kvalitetno mogli pripremiti projektnu prijavu u skladu s Vašim željama, potrebama i razvojnim planovima.

Obratite nam se s punim povjerenjem!


Tagovi

Mjera 6 Mladi poljoprivrednici Investicije


Autor

Andrej Pleš

Više [+]

Posjeduje iskustvo u pisanju i provedbi EU projekata, većinom za subjekte malog i srednjeg poduzetništva. Svaki projekt je novo iskustvo u kojem, kako kaže, uči nove stvari, tehnologije, koncepte. Posebno ga zanima crowdfunding, start-up scena, design thinking, a želi naučiti više i o digitalnoj transformaciji. Slobodno vrijeme provodi uz druženje s prijateljima, vježbanje, knjigu ili seriju te poneki izlazak.


Partner

Uspješan korak d.o.o.

Gundulićeva ulica 56, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 605 5821, e-mail: ured@uspjesankorak.hr web: http://www.uspjesankorak.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.