Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 19
  • 15.11.2016. 09:00

Mjera 19: Privremena rang lista LAG-ova

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je privremenu rang listu unutar podmjere 19.2.

Foto: bigstockphoto.com, budabar
  • 3.665
  • 361
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je privremenu rang listu unutar podmjere 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije" unutar koje su trenutno nalazi 54 LAG-a (Lokalne akcijske grupe).

Prihvatljivi troškovi u okviru tipa operacije 19.2.1. odnose se na provedbu odabranih projekata iz lokalnih razvojnih strategija (LRS) u skladu s člankom 7. Pravilnika.

LAG-ovi koji udovoljavaju uvjetima

Prihvatljivi korisnici su LAG-ovi koji udovoljavaju sljedećim uvjetima:

  • registrirani su kao udruga sukladno Zakonu o udrugama;
  • imaju usklađen Statut s odredbama Zakona o udrugama;
  • obuhvaćaju ruralno područje s više od 10.000, a manje od 150.000 stanovnika te obuhvaćaju jasno definirano i zemljopisno kontinuirano područje te stanovnike jednog ili više naselja unutar najmanje pet jedinica lokalne samouprave;
  • naselja, tj. jedinice lokalne samouprave, u sastavu LAG-a moraju biti međusobno izravno povezani bilo kopnom, morem ili vodom;
  • jedno naselje može pripadati isključivo jednom LAG-u;
  • sjedište LAG-a mora se nalaziti unutar područja koje LAG obuhvaća;
  • u upravnom (izvršnom) tijelu LAG-a moraju sudjelovati predstavnici gospodarskog i javnog sektora te ostale fizičke i pravne osobe s prebivalištem unutar područja koje obuhvaća LAG;
  • imaju podmirene odnosno regulirane financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske;
  • imaju izrađenu i od strane nadležnog tijela sukladno statutu LAG-a usvojenu LRS za razdoblje 2014.- 2020.

Lokalna razvojna strategija mora obuhvaćati čitavo područje na kojem LAG djeluje, a izrađuje se za programsko razdoblje 2014. - 2020.

LAG-ovi će moći odabirati projekte korisnika sa svoga područja sukladno svojoj lokalnoj razvojnoj strategiji i u skladu s Programom ruralnog razvoja RH. Kriteriji odabira prema kojima će LAG odabrati projekte za sufinanciranje razrađeni su u lokalnoj razvojnoj strategiji i moraju biti usklađeni s njezinim ciljevima.

Natječajem se dodjeljuju sredstva za provedbu Podmjere 19.2., ali i Podmjera 19.3. i 19.4. za cjelokupno trajanje Programa. Podmjera 19.3 odnosi se na projekte suradnje LAG-a, dok su u okviru Podmjere 19.4 osigurana sredstva za tekuće troškove LAG-a i animaciju LAG područja.

LAG-ovi obuhvaćaju 2,2 milijuna stanovnika

Ciljevi LRS -a moraju proizlaziti iz SWOT analize i razvojnih mogućnosti područja te biti u skladu s općim ciljevima Programa, a prilikom odlučivanja o intenzitetu javne potpore za određeni projekt u obzir treba kriterije poput zajedničkog interesa lokalne zajednice, zajedničkih korisnika, javnog pristupa provedenom projektu, inovativnog karaktera projekta na lokalnom nivou te raspoložive alokaciju sredstava.

Zanimljiv je podatak kako LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave s 6.161 naseljem, dok broj stanovnika na navedenim ruralnim područjima premašuje 2,2 milijuna.

Za provedbe podmjera 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije", 19.3. "Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a" i 19.4. "Tekući troškovi i animacija" iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. korisnicima će biti dodijeljeno preko 441 milijuna kuna. U nastavku možete pronaći poveznicu na privremenu rang listu te privremeni izvještaj o provedenom natječaju, no možete ih preuzeti i ispod teksta.

Foto: bigstockphoto.com, budabar


Dokumenti


Tagovi

Mjera 19 Natječaj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.