Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Triglav osiguranje
  • 16.02.2017. 09:00

Kako dobiti potporu za osiguranje proizvodnje?

Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj svake godine bilježi enormne štete uzrokovane vremenskim neprilikama. Osiguranje je jedini učinkovit način prijenosa rizika. Znate li da sklapanjem police osiguranja ostvarujete pravo na potporu u iznosu od 65% od plaćene premije osiguranja?

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com
  • 3.646
  • 176
  • 0

Kao proizvođač, znate da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj svake godine bilježi enormne štete uzrokovane vremenskim neprilikama. Nažalost, nije pitanje "hoće li vam se dogoditi šteta?", nego "kad će vam se dogoditi?".

Vjerojatno znate i da se od gotovo svih rizika uzrokovanih vremenskim neprilikama, odnosno elementarnim nepogodama, imate mogućnost osigurati. Osiguranje je jedini učinkovit način prijenosa rizika.

Znate li da sklapanjem police osiguranja ostvarujete pravo na potporu u iznosu od 65% od plaćene premije osiguranja?

Prenesite rizik na osiguravajuće društvo

U tu je svrhu već rezervirano preko 400 milijuna kuna. Zato se informirajte na vrijeme te zaštite svoju proizvodnju, prenesite rizik na osiguravajuće društvo i pritom smanjite ukupan trošak ostvarenjem prava na potporu premiji osiguranja.

Pravilnik o provedbi mjere M17 "Upravljanje rizicima", podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka" iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., koji definira uvjete i pravila za potporu premiji, odnosno sufinanciranje dijela premije osiguranja usjeva, nasada i plodova, stupio je na snagu 01. siječnja 2016., i od tada doživio dvije izmjene.

Intenzitet potpore iznosi 65% plaćene premije osiguranja, s time da maksimalni iznos potpore po korisniku u tijeku jedne kalendarske godine iznosi 75.000,00 eura.

Šteta se procjenjuje prema ARKOD parcelama

Prilikom ugovaranja police, obavezno je poštivanje propisanih prosječnih prinosa i cijena iz Metodologije o procjeni šteta od elementarnih nepogoda (propisuje Ministarstvo financija), a ugovaranje viših vrijednosti prinosa i cijena, mora biti dokazivo iz računovodstvenih podataka proizvođača unazad tri, odnosno pet godina.

Maksimalni iznos potpore po korisniku u tijeku jedne kalendarske godine iznosi 75.000,00 eura.

Predmetnom policom pokrivene su štete na poljoprivrednoj proizvodnji, veće od 30% godišnje poljoprivredne proizvodnje, s time da je osnovna jedinica za koju se ugovara osiguranje proizvodnje i po kojoj se procjenjuje šteta - ARKOD parcela.

Kada su u pitanju rizici koje je moguće osigurati, predmetnim je Pravilnikom definirano kako gubitak poljoprivredne proizvodnje mora nastati kao posljedica nepovoljne klimatske prilike kao što su: mraz, udar groma, oluja, tuča, led, duža razdoblja visokih temperatura te jaka kiša, koji se mogu izjednačiti s elementarnom nepogodom, kao i njihove posljedice u obliku poplava, suša i/ili požara.

Triglav osiguranje s najširim spektrom potencijalnih rizika

Prateći stvarne potrebe moderne poljoprivredne proizvodnje, Triglav osiguranje konstantno unaprjeđuje svoje programe osiguranja s novim rizicima pa su tako i rizci koje nude u potpunosti prilagođeni i prihvatljivi za sufinanciranje dijela premije prema predmetnom Pravilniku, što vrijedi za osiguranje svih grupa kultura, odnosno poljoprivrednih proizvodnji. U tom smislu, Triglav osiguranje na hrvatskom tržištu osiguranja u ponudi ima najširi spektar potencijalnih rizika od kojih je moguće osigurati poljoprivrednu proizvodnju i ostvariti potporu premiji osiguranja. Proizvodnju u Triglav osiguranju možete osigurati od:

  • osnovnih rizika (tuče, požara i udara groma)
  • proljetnog mraza (pokriće kod voćnih kultura kreće - od 20% otvorenih cvjetova; kod vinograda - od 20% otvorenih pupoljaka)
  • gubitka kvalitete za plodove voća i povrća
  • oluje
  • poplave
  • prekomjernih oborina
  • meteorološke suše (jedinstveno pokriće na hrvatskom tržištu)

Uspješna suradnja s VIRO grupom

Iz tog je razloga Triglav osiguranje već godinama prepoznat od proizvođača kao pouzdan partner u segmentu osiguranja poljoprivredne proizvodnje, ali i u svim drugim vrstama neživotnih i životnih osiguranja. Jedan od najboljih primjera je i uspješna suradnja s VIRO grupom kroz osiguranje proizvođača šećerne repe gdje je Triglav osiguranje jedino na tržištu uspjelo odgovoriti zahtjevima samih proizvođača i kreirati paket kojim su zaštićeni od najizraženijih rizika, a posebno treba istaknuti da su sve police ugovorene prema odredbama Pravilnika i za njih će proizvođači ostvariti pravo na potporu premiji osiguranja u iznosu od 65%.

Triglav osiguranje konstantno unaprjeđuje svoje programe osiguranja s novim rizicima.

U prilog svemu navedenom govori i ostvarena uspješna suradnja Triglav osiguranja s Viro tvornicom šećera d.d. i Sladoranom Županja d.o.o. kroz projekt osiguranja proizvođača šećerne repe od gotovo svih rizika uzrokovanih vremenskim nepogodama.

"Stručna podrška koju smo dobili od Triglav osiguranja omogućila je našim kooperantima da u potpunosti osiguraju proizvodnju, a istovremeno uštede na premiji. Predložili su optimalno rješenje za naše potrebe i pomogli oko prijava za ostvarenje potpore", navodi Ivo Rešić, član Uprave Viro tvornice šećera d.d.

Foto: Goodluz/bigstockphoto.com


Tagovi

Triglav osiguranje Usjev Šteta Elementarna nepogoda Potpora Premija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)