Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne investicije
  • 05.10.2016. 09:00

Etična banka pomoći će razvoj poljoprivrede

Prioritet u financiranju Etične banke bit će ekološki, društveno korisni i dugoročno isplativi projekti: održiva poljoprivreda, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetika, ekološki projekti, informatičke usluge, inovacije i nove tehnologije, socijalno poduzetništvo, civilni sektor, poduzetnici početnici i EU fondovi uz razvojne kamatne stope do najviše 4%.

  • 2.860
  • 394
  • 0

Već dulje vrijeme traju pripreme za osnivanje Etične banke koja bi, kako je zamišljeno, nižom kamatom i drugim pogodnostima trebala pridonijeti povoljnijim uvjetima kreditiranja projekata u poljoprivredi, poduzetništvu i drugim oblastima.

Dokle se stiglo s tim poslovima, kada će ta banka krenuti sa radom, tko mogu biti njezini članovi i o nizu drugih zanmimljivih pojedinosti razgovarali smo sa Đurom Ružičićem, direktorom regije Zadruge za etično financiranje, čije je osnivanje bilo preduvjet za osnivanje etične banke.

Najveći broj osnivača jedne zadruge u RH

Gospodine Ružičiću, kada je i zašto je osnovana prva hrvatska Zadruga za za etično financiranje i sa koliko osnivača?

Zadruga za etično financiranje (ZEF) je osnovana 22.04.2014. godine sa s ciljem osnivanja prve Etične banke u Hrvatskoj. Osnovana je sa 101 osnivačem što je najveći broj osnivača jedne zadruge u Hrvatskoj.

Koliko sada imate članova i tko su oni?

Sada imamo oko 600 članova, točan broj je teško reći jer svaki dan nam stižu nove pristupnice. Članovi su fizičke osobe, oko 60%, a oko 40% su pravne osobe: poduzeća, zadruge, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, sindikati, LAG-ovi, razvojne agencije i lokalne samouprave.

Banka s radom počinje sljedeće godine

Nedavno ste izjavili da se privode kraju pripreme za osnivanje Etične banke? Što je do sada konkretno učinjeno, kada očekujete licencu Hrvatske narodne banke?

Do sada smo pripremili teren i dovršili dokumentaciju koju ćemo ovih dana predati prema Hrvatskoj narodnoj banci, a licencu očekujemo krajem ove godine.

Ako do kraja godine dobijete licencu HNB kada bi realno Etična banka mogla početi sa radom?

Na logističkom procesu se već radi kako bi se poslovanje na terenu moglo što prije odvijati. Ako bude sve kako smo predvidjeli, s operativnim radom bi započeli u prvoj polovici 2017. godine.

Koji je potreban minimalni temeljni kapital za početak rada Ebanke, hoćete li uspjeti osigurati taj iznos, hoće li to biti dovoljno?

Prema Zakonu o kreditnim institucijama, minimalni temeljni kapital koji je potreban za osnovati banku iznosi 40 milijuna kuna. Iako je to zakonski minimum, to nije dovoljno da bi se moglo operativno djelovati. Naš cilj je prikupiti više od 100 milijuna kuna kako bi mogli započeti sa skromnim operativnim radom banke.

Banka će biti vlasništvo svojih članova

Kako će biti ustrojena Etična banka, tko će biti njezini članovi, kakva će biti vlasnička i upravljačka struktura?

Etična banka će biti registrirana i ustrojena kao dioničko društvo, a njezin jedini dioničar, odnosno stopostotni vlasnik, bit će Zadruga za etično financiranje (ZEF). ​Banka će u potpunosti biti u vlasništvu svojih članova, koji će bez obzira na visinu financijskih sredstava uloženih u etičnu banku imati jednako pravo glasa u skupštini.

Odluke skupštine ZEF-a banci će prenositi upravitelj ZEF-a kao jedini član skupštine dioničkog društva banke. Članom ZEF-a i osnivačem etične banke može postati bilo koja pravna ili fizička osoba koja prihvati načela etičnog bankarstva. ZEF trenutno broji više stotina članova. Ustroj etične banke podlijegat će Zakonu o kreditnim institucijama, koji jasno propisuje ustroj svih banaka na području Republike Hrvatske.

Bivši belgijski ministar član Nadzornog odbora

Zanimljivo je da već imate neke članove Uprave etične banke i Nadzorni odbor, među ostalim, i bivšeg ministra u Kraljevini Belgiji?

Tako je. Sve smo predvidjeli i posložili tako da kad krenemo imamo sve instance koju jedna banka treba. Upravni odbor buduće Etične banke činit će Silvana Vujnović i Zoran Besak koji imaju dugogodišnje bankarsko iskustvo. Nadzorni odbor je također sastavljen od izuzetnih stručnjaka, ne samo u bankarstvu već i na drugim područjima. Željeli smo imati Nadzorni odbor koji bi sa svojim renomeom i iskustvom pridonjeli još na većoj važnosti. Pa tako članove Nadzornog odbora čine Fabio Salviato, predsjednik Federacije etičnih i alternativnih banaka Europe, a ujedno i osnivač Etične banke u Italiji. Zatim Jef Tavernier, počasni član parlamenta Kraljevine Belgije i profesor socijalne ekonomije na sveučilištu Vives u Belgiji te bivši ministar zaštite okoliša. Tu su još i vrlo važni ostali članovi Tomislav Valičević, Zdenko Franić i Ivica Rušin.

Devet regija i 11 sekcija Etične banke

Kako je zamišljena regionalna mreža?

Zamislili smo tako da smo Hrvatsku podijelili na 9 regija i za sada 11 sekcija unutar ZEF-a (poljoprivredna, turistička, energetska). Regije vode direktori regija kojima koordinira direktor poslovne mreže. Što se tiče poslovnica imat ćemo ih na mjestima gdje se iskaže potreba za istim. Na taj način želimo biti što bliže klijentima Etične banke. Važno je naglasiti da klijenti Etične banke mogu biti samo članovi Zadruge za etično financiranje.

Koje će usluge pružati Etična banka?

Sve bankarske usluge, osim minusa po tekućim računima i nenamjenskih kredita (potrošačkih kredita). Vrste kredita: stambeni, prijevozno sredstvo, bijela tehnika, zdravstvo, obrazovanje, reprogrami postojećih kredita, obnovljivi izvori energije i dr. Imati ćemo najjeftiniji oblik kreditiranja od 0 do 4% fiksna kamata bez valutne klauzule (krediti su u onoj valuti u kojoj imate primanja). Pravo na odlučivanje u svojoj banci. Bez naknada za održavanje računa, platni promet, Internet bankarstvo, mobilno bankarstvo, izdavanje kartica). Svojim klijentima banka će pomoći pri realizaciji vlastitih projekata i ideja uz stručnu i financijsku pomoć i korištenje znanja i iskustva u ekosistemu ZEF-a.

Potpora projektu Zelena i plava Hrvatska

Što će biti prioritet Etične banke u financiranju, koje oblasti i koje vrste projekata?

Projekti koji su ekološki, društveno korisni i dugoročno isplativi, a to su održiva poljoprivreda, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetika, ekološki projekti, informatičke usluge, inovacije i nove tehnologije, socijalno poduzetništvo, civilni sektor, poduzetnici početnici i EU fondovi

Iz ovog što govorite čini se da bi Etična banka mogla pomoći i povoljnijem financiranju projekata u poljoprivredi, posebno na povezivanju projekta Zelene i plave Hrvatske?

Tako je. Banka će nuditi razvojne kamatne stope do najviše 4%, no ono što volimo naglasiti da će puno veći naglasak biti na sistemu povezivanja članova, primjerice onih koji se bave poljoprivredom u kontinentalnom dijelu i onima koji se bave turizmom na Jadranu. Tako ćemo rješavati tržište i ono što je isto tako važno naplatu svojih proizvoda ili usluga, a nadam se i dobrano pripomoći u ostvarenju Projekta Zelena i plava Hrvatska.

Banka će klijentima pomoći naplatu dugova

Što to znači da ćete pomoći naplatu roba svojim klijentima, kako?

U slučaju da član ZEF-a proda robu i ne uspije se naplatiti tu uskače banka, koja je u stvari servis svojim klijentima, koja će robu ili usluge platiti, a naći načina kako se naplatiti od neurednog platiše.

Koje će biti prednosti Etične banke u odnosu na druge komercijalne banke?

Etična banka bit će u stopostotnom vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, od kojih svaki ima jednako pravo glasa. Sve strateške odluke donose se demokratskim glasovanjem, a svi financijski tokovi i distribucija novca su transparentni. Niske kamatne stope će se kretati do maksimalnih 4%, bez troškova usluga otvaranja i korištenja bankovnih računa, internetskog i mobilnog bankarstva te transakcija u domaćem platnom prometu, najbolja nazočnost na terenu kroz mrežu članova zadruge, razumijevanje i prilagođavanje potrebama klijenata-individualni pristup, pružanje savjetodavnih usluga i podrška, bez skrivenih naknada, ne potiče zaduživanje, osigurava naplatu, fleksibilnost pri uzimanju kolaterala/garancija, međunarodna suradnja i inovativni modeli financiranja.

Članica Federacije etičnih banaka Europe

Koliko i na koji način Ebanka može iskoristiti novac iz fondova Europske unije. Radite li već nešto na prijavama projekata?

Da, imamo stručnjake na svim područjima, a ovih dana jedan od projekata za koji smo se kandidirali je RISE, a radi se o poticanju društvenog poduzetništva. Projekt je vrijedan 700 tisuća kuna.

Vaša Etična banka već je članica Federacije etičnih banaka Europe. Pojasnite nam malo koliko ta Federacija ima članica i očekujete li suradnju i pomoć i od te grupacije?

Da, mi smo primljeni u članstvo Federacije još 13.05.2014. godine, samo nekoliko dana kako smo osnovali Zadrugu za etično financiranje i to je presedan, jer smo jedina institucija koja još nema mogućnost kreditiranja, odnosno financiranja u Federaciji etičnih banaka Europe. Federacija ima 28 članica i raspolaže sa preko 40 milijardi eura i spremna je pomoći u svakom pogledu ako bude trebalo.

Koliko su etične banke rizične, ali i solidarne u odnosu na druge banke?

U svako slučaju manje rizične od komercijalnih banaka. U EU postotak kredita koji se nikad neće vratiti, govorim o komercijalnim bankama, je oko 9% a u etičnim bankama svega 1-2%. U slučaju da klijent banke ostane nekim slučajem bez primanja tu su ostali članovi zadruge koji su dužni zajedno sa njim tražiti posao kako bi što prije nastavio sa otplatom kredita, a dok se to ne dogodi kredit je u fazi mirovanja.

Članovi mogu biti fizičke i pravne osobe

Pojasnite nam tko sve može biti član Ebanke i pod kojim uvjetima?

Članom Zadruge može postati bilo koja pravna ili fizička osoba koja prihvati Pravila ZEF-a i načela etičnog bankarstva, ispuni pristupnicu, bude potvrđena od strane Odbora za članstvo, potpiše Izjavu o prihvaćanju Pravila ZEF-a i uplati osnovni članski ulog od 2.500,00 kuna te u slučaju da se radi o pravnoj osobi uplati dopunski članski ulog u iznosu ovisnom o veličini i tipu pravnog subjekta te njegovim potrebama za financiranjem. Oba tipa članskog uloga su jednokratni i povratni. Osnovni članski ulog može se uplatiti i obročno, a dopunski članski ulog doplaćivati ovisno o potrebama i mogućnostima člana. S obzirom da će Zadruga za etično financiranje biti osnivačica i vlasnica etične banke, učlanjenjem u Zadrugu stječu se i suvlasnička prava u etičnoj banci.

I na kraju, gospodine Ružičiću, što želite još istaknuti vezano za Zadrugu za etično financiranje i Etičnu banku koju osnivate?

Drago mi je što će vaši čitatelji imati priliku da se bolje upoznaju sa osnivanjem Etične banke, stoga ih pozivam da se uključe i podrže projekt osnivanja i postanu dio velikog projekta i suvlasnici Etične banke. Stranice na kojima mogu vidjeti sva događanja u ZEF-u i Etičnoj banci su www.zef.hr i www.ebanka.eu.

Za sve informacije me mogu kontaktirati na tel: 091 237 3360, e-mail: djruzicic@zef.hr.


Fotoprilog


Tagovi

Đuro Ružičić Zef; Etična Banka Silvana Vujnović Zoran Besak Fabio Salviato Jef Tavernier Vivies Tomislav Valičević Zdenko Franić Ivica Rušin Ebanka Europske unije Federacija Članski ulog.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]