Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manje potpora poljoprivredi
  • 13.02.2017. 17:30

Brexit će uzrokovati smanjenje potpora farmerima

Izlaskom Velike Britanije iz EU doći će do smanjenja ukupnog fonda za Zajedničku poljoprivrednu politiku, što će zasigurno značiti i smanjenje potpora poljoprivredi.

Foto: bigstockphoto.com, simazoran
  • 6.175
  • 630
  • 0

EU povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan potvrdio je za njemačke medije da će izlaskom Velike Britanije iz EU doći do smanjenja ukupnog fonda za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), što će zasigurno značiti i smanjenje potpora poljoprivredi.

"Jednostavno, u budgetu EU nedostajati će britanskih 2,5 miljardi funti na koje više nećemo moći računati. Smanjenje neće nastupiti odmah, jer će se proces razdruživanja događati u nekoliko narednih godina s teško predvidivom dinamikom jer se radi o prvom izlasku jedne zemlje iz EU", rekao je Hogan, a prenosi fginsight.

Joachim Rukwied, predsjednik njemačke Unije poljoprivrednika već je najavio zabrinutost tamošnjih poljoprivrednika o najavljenoj "rupi u proračunu" nakon odlaska Velike Britanije koji će morati popuniti druge zemlje. Javno savjetovanje o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike trenutno je u tijeku, a dio nje su svakako i financije.

Ono što je sigurno je da se očekuje redukcija u plaćanjima. Europska organizacija poljoprivrednika Copa-Cogeca već je počela s podnošenjem prijedloga za popravljanje budžeta.

Tajnik Copa-Cogece Pekka Pesonen rekao je: "Vjerujemo da Zajednička poljoprivredna politika koja je dosad funkcionirala dobro, ima veliku vrijednost. Troši manje od 1% sveukupnih EU javnih troškova, a zauzvrat osigurava održivu proizvodnju hrane za 500 milijuna potrošača i u isto vrijeme osigurava rast i poslove u ruralnim područjima, biodiverzitet i okolišne benefite."

Foto: bigstockphoto.com, simazoran


Tagovi

Smanjenje potpora Brexit Phil Hogan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]