Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upcycling
  • 03.02.2015. 07:30

Zelena reciklaža koja je otišla korak - više!

Kreativna reciklaža ili takozvani Upcycling predstavlja izvrstan način iskorištavanja svih dostupnih nutrijenata koje nam priroda nudi i njihovo pretvaranje u još vrijednije proizvode.

  • 1.367
  • 66
  • 0

U hrvatsku ekološku poljoprivredu polako ulazi trend koji se 90-tih godina rodio u skandinavskim zemljama. Radi se o metodi upcyclinga, ili kako ju je još nazivaju još zelenijom verzijom recyclinga. U Slavoniiji postoje inicijative koji su upravo na tragu ovoga pravca. Zahvaljujući ovoj metodi, lupina grožda u vinarstvu ili ostaci od primjerice prerade sikavice mogu postati vrhunska roba.

Vinari imaju problem s kominom, koja se suši, melje i dobiva se od nje brašno bogato fitonutrijentima. Iz sjemenke se hladnim prešanjem radi visokokvalitetno ulje, a od pogače se opet dobiva brašno. Prerada ploda sikavice iz koje se dobiva ulje, a iz ostatka visokovrijedno brašno, dobar je primjer ovakve kreativne reciklaže.

Na taj način, otvara se mogućnost i zapošljavanja u krugu upcyclinga. Recikliranje sirovina predstavlja važan segment u začaranom krugu proizvodnje i potrošnje.


Tagovi

Upcycling Recycling Lupina grožđa Prerada proizvoda Komina Brašno Ljiljana Olujić Recikliranje sirovina


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]