Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 31.03.2016. 11:30

Zabrana prenamjene trajnih travnjaka i pašnjaka!

Poljoprivrednici koji koriste travnjake, pašnjake, livade i krške pašnjake na posebnim područjima u "Natura 2000", ne smiju ih preorati niti prenamijeniti u drugu vrstu korištenja, već trajno čuvati i koristiti kao livade ili pašnjake!

Foto: Alexas_Fotos/pixabay.com
  • 2.306
  • 85
  • 0

Poljoprivrednici koji ostvaruju prava na plaćanja u okviru Programa osnovnog plaćanja dužni su na svim svojim prihvatljivim hektarima pridržavati se poljoprivrednih praksi korisnih za klimu i okoliš.

Jedna od praksi (uz "raznolikost usjeva" i "ekološki značajne površine na oranicama") je čuvanje trajnih travnjaka i pašnjaka, čiji dio je zabrana prenamjene okolišno-osjetljivih trajnih travnjaka i pašnjaka na posebnim lokalitetima unutar "Natura 2000" područja.

Površine na posebnim područjima trajno čuvati!

Poljoprivrednici koji koriste travnjake, pašnjake, livade i krške pašnjake na posebnim područjima u Natura ne smiju ih preorati niti prenamijeniti u drugu vrstu korištenja (pretvoriti u oranice, voćnjake, vinograde i slično), već trajno čuvati i koristiti kao livade ili pašnjake ("trajne travnjake")

Površine koje se ne smiju prenamijeniti su čestice koje su 28.3.2015. godine ili nakon toga registrirane u ARKOD-u Agencije za plaćanja kao "livade", "pašnjaci" ili "krški pašnjaci" na posebnim područjima unutar Natura područja.

Ako korisnik izravnih plaćanja zaore ili prenamijeni okolišno-osjetljivi travnjak u drugu vrstu poljoprivrednog korištenja, dužan je obnoviti na toj površini travnjak najkasnije do zadnjeg dana roka za zaprimanje zahtjeva za izravna plaćanja u idućoj godini.

Izuzeće od zabrane prenamjene travnjaka

U iznimnim slučajevima korisnici mogu uz prethodno odobrenje prenamijeniti ili obraditi okolišno-osjetljive travnjake do dovršenja detaljne karte staništa Republike Hrvatske u mjerilu 1:25000 ukoliko prethodna ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu pokaže da takav zahvat nema značajnih negativnih utjecaja.

Slanje zahtjeva za ocjenu prihvatljivosti

Zahtjev za prethodnu ocjenu prihvatljivosti šalje se Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ukoliko se površine nalaze na zaštićenom području u kategoriji nacionalnog parka, parka prirode i posebnog rezervata. Ukoliko se površine ne nalaze na navedenim zaštićenim područjima, zahtjev se šalje nadležnom županijskom uredu državne uprave za zaštitu okoliša u županiji. Više informacija pronađite na stranici APPRRR-a.

Popis područja ekološke mreže Republike Hrvatske (Natura 2000 područja) pogledajte u dokumentu ispod teksta.

Foto: Alexas_Fotos/pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Prenamjena Travnjaci Pašnjaci Livade Posebna područja Zahtjev Natura 2000 Zabrana


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.