Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EkoBiz
  • 23.09.2015. 09:00

Velik interes za edukacije iz eko poduzetništva!

Projekt promicanja poljoprivredne eko proizvodnje zaživio studijskim putovanjem u Italiju.

Foto: RERA SD Splitsko-dalmatinske županije
  • 1.325
  • 177
  • 0

Čini se kako Projekt promicanja poduzetništva mladih u sektoru ekološke proizvodnje (EkoBiz) RERA SD Splitsko-dalmatinske županije sve više zauzima maha zahvaljujući svojim ciljanim aktivnostima, zanimljivim, atraktivnim i korisnim sadržajima koji privlače neočekivano veliki interes sudionika.

Pokazuje to i Ugovor o financiranju projekta EkoBiz - poticanje eko poduzetništva mladih iz Europskog socijalnog fonda, koji je nedavno (20. srpnja ove godine) potpisala Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD u partnerstvu s Udrugom Zdravi grad te gradovima - Splitom, Triljem, Kaštelima i bračkim općinama - Nerežišće i Pučišće. Projekt će biti na snazi godinu dana i za to razdoblje će u stopostotnom iznosu biti financiran sredstvima Europske unije.

Potaknuti zanimanje mladih za eko proizvodnju

EU financira poticanje eko poduzetništva!

"Cilj je projekta potaknuti zanimanje mladih ljudi za bavljenje ekološkom poljoprivredom na području Splitsko-dalmatinske županije, poticati, razvijati (i razviti) poduzetničku kulturu kod djece predškolske i školske dobi. Tim će se projektom financirati 10-dnevna edukacija za mlade u ruralnim i otočkim općinama SDŽ, koja će se odvijati na lokalnim ekološkim gospodarstvima s odabranim stručnjacima za pojedine aspekte edukacije, poput uzgoja, ekonomske isplativosti, certifikacije, plasmana.

Detalj eko proizvodnje na talijanskom imanju

U suradnji s organizacijom IFOAM AgriBioMediterano, nedavno je sudionicima organizirano trodnevno studijsko putovanje u jednu od najuspješnijih talijanskih regija Emiliu-Romagnu kada je u pitanju razvoj ekološke poljoprivrede. Naime, sudionici su posjetili četiri različita uspješna ekološka poljoprivredna gospodarstva i nazočili najvećem talijanskom sajmu eko-hrane SANA 2015. Nakon završetka edukacije polaznicima će se u suradnji s odabranom konzultantskom tvrtkom izraditi poslovni planovi i aplikacije za natječaje Programa ruralnog razvoja", ističe Jelena Petrov, savjetnica i voditeljica projekta EkoBiz RERA SD SDŽ.

59 sudionika u projektnim aktivnostima

Podsjeća kako je početkom kolovoza ove godine objelodanjen poziv za iskaz interesa mladih o sudjelovanju u projektnim aktivnostima, ciljajući na 25 zainteresiranih osoba. Kaže da je poziv, uz izvrsnu podršku medija i aktivne kanale društvene mreže, stvorio jako veliki interes te se prijavilo više od 45 osoba.

Agrkultura na eko imanju u Italiji

I svi su primljeni kao sudionici koji su uz predstavnike partnerskih institucija, predstavnike postojećih ekoloških proizvođača SDŽ, dio predavača na edukaciji koja će se održati u listopadu, te predstavnike i tvrtke za nadzor i certifikaciju eko poljoprivrede, sudjelovali na trodnevnom studijskom putovanju u talijanske gradove Vignolu, Modenu i Bolognu u razdoblju od 9. do 12. rujna ove godine. Bilo je ukupno 59 sudionika, od kojih se dio odlučio na odlazak vlastitim vozilima, a u grupi je bilo i troje djece.

Programi teritorijalne suradnje

"Prvi dan putovanja bio je iznimno značajan u edukativnom smislu. Održana je konferencija kojoj je grupa sudjelovala u organizaciji IFOAM-a Agribiomediterano. Okupila je i neke od najznačajnijih svjetskih znanstvenika u području razvoja eko poljoprivrede, kao i predstavnike institucija, poput FAO-a, IFOAM-a, FIBL-a. Tada je uspostavljen i niz kontakata s udrugama, znanstvenim institucijama i administrativnim predstavnicima. Osobito je značajan kontakt partnerskih institucija s predstavnicima regije Emilia-Romagna i predstavnicima lokalne vlasti Vignole i Modene, u kontekstu zajedničkih transnacionalnih i prekograničnih projekata koji će biti prijavljeni kroz programe teritorijalne suradnje (Prekogranični program Italija-Hrvatska, INTERREG Central Europe, MED, Obzor 2020)", upoznaje nas voditeljica Projekta EkoBiz Jelena Petrov.

Eko proizvodnja hrane u Italiji

Kratki lanci opskrbe

Ističe kako se drugi dan odnosio na posjete ekološkim farmama. Naime, odabrane su četiri različite farme kako bi se sudionicima dočaralo nekoliko važnih aspekata ekološke poljoprivrede. Prva farma, vinarija i agroturizam, Corte d'Aibo - izvrstan je primjer povezivanja eko proizvodnje vina i turizma. Sudionici su imali prilike doznati mnogo toga o tehnologiji eko proizvodnje vina, ali i vidjeti model povezivanja vinarije i njenih proizvoda s lokalnim ugostiteljima. Druga farma, Arvaia, primjer je formiranja kratkog lanca opskrbe.

Solidarna razmjena dopušta planiranje sjetve

Predstavljeni model udruživanja 250 kupaca i 5 poljoprivrednika suradnika je dao uvid u funkcioniranju solidarne razmjene - GSR-ova/SEG-ova. GSR-ovi funkcioniraju u Hrvatskoj, posebice u Gradu Zagrebu i Istri, a vjerojatno predstavljaju najbolji model izravnog otkupa od proizvođača. Petrov naglašava kako je važnost posjeta bila je u tome što je predstavljen vrlo učinkovit model organizacije koji Arvaia ima - isplaniran proračun prije sjetve, financiranje dohotka farmera, održavanje zapuštene zelene površine u javnom vlasništvu, a uz iznimno dobre cijene eko proizvoda za kupce.

Odmor u čistoj prirodi

Eksperimentalna farma gdje je suradnja broj 1

"Treća farma koju smo posjetili je eksperimentalna farma Općine Vignola i primjer je suradnje lokalne vlasti, civilnog sektora i Sveučilišta. Vignola, inače poznata po uzgoju trešanja, dala je 1ha zemlje AIAB-u, talijanskom udruženju eko poljoprivrednika, da u suradnji s nekoliko instituta glede istraživanja u uzgoju tog voća. U istraživanju sudjeluju lokalni poljoprivrednici koji svake godine predlože istraživačke probleme, s kojima se susreću u uzgoju.

Dodavanje vrijednosti proizvodu

AIAB i znanstvene institucije imaju podignut nasad s 30 različitih sorti trešanja i prema zahtjevima poljoprivrednika provode testiranja te ih njima i prenose. Posljednja farma bila je primjer dodavanja vrijednosti proizvodu. Skupina sudionika je posjetila proizvođača eko balsamičnog octa Acetaia-u Cattani gdje se upoznala s nevjerojatnim postupkom proizvodnje. Posljednji dan posjeta drugom najvećem europskom Sajmu eko hrane Sana 2015 sudionicima je dao sliku i o tome koliko je veliko i značajno tržište ekološke poljoprivrede odnosno proizvodnje eko hrane, ne samo u Europi", ocjenjuje Jelena Petrov.

Edukacije permakulture i biodinamike

Muzne krave na eko ispaši

Naglašava kako je pozornost sudionika posebice privukao paviljon kozmetike na bazi eko prerađevina ljekovitog i aromatičnog bilja, no projektni tim je već započeo aktivnosti razrade projekata sudionika očekujući natječaj za Mjeru 6.1 Programa ruralnog razvoja. Slijedeći set aktivnosti odnosi se na edukacije koje su započele 12. rujna ove godine, a sastojao se od pet dana terenske edukacije s agronomom na ekološkim farmama SDŽ, edukacije o permakulturi i biodinamici.

Bit će proširene intenzivnim tečajevima u organizaciji udruga Permakultura Dalmacije i SRMA - s ekonomskog aspekta ekološke proizvodnje, a riječ je o prinosima, prihodima, distribuciji i izvorima financiranja te nadzoru i certifikaciji. Kako u skupini ima 6 agronoma, od kojih su 3 eko poljoprivrede, nekoliko prehrambenih i kemijskih tehnologa, 10-ak postojećih eko-poljoprivrednika, dizajnera permakulturnog imanja, arhitekata, pravnika, velika količina znanja prenosi se u samoj skupini. Projekt je uspostavio različite kanale komunikacije (E-mail, dropbox, Google drive, Facbook, skupne, sastanci, stranice, sudionici u svakodnevnom kontaktu).

"Upravo započinje i horizontalna aktivnost Udruge Zdravi grad - rad s 15 škola i vrtića, suradnika na projektu, sve s ciljem razvoja poduzetničke kulture kroz Projektoplovstvo, a riječ je o modelu koji je udruga razvila kako bi potaknula projektni pristup u nastavi. Djeca, odgajatelji i učitelji razvijat će male projekte na temu eko-poljoprivrede i proizvodnje eko-hrane. Projekti će biti predstavljeni u svibnju 2016. godine na Eko sajmu na središnjoj lokaciji Grada Splita, kojemu će nazočiti i mnoštvo eko proizvođača", najavila je Jelena Petrov.

Foto: RERA SD Splitsko-dalmatinske županije


Fotoprilog


Tagovi

EkoBiz Studijsko putovanje Edukacija Poduzetništvo mladh Eko proizvodnja Eko gospodarstva Zdravi grad RERA Vignola Bologna Modena SANA FAO IFOAM FIBL Emilia-Romagna Jelena Petrov Obzor 2020

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]