Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Superina
  • 19.11.2016. 13:30

Uz češnjak imaju i aroniju jer misle na budućnost

Gospodarstvo u razvoju koje je krenulo sa eko uzgojem češnjaka, sada se okušava i u uzgoju i prodaji aronije.

  • 3.748
  • 584
  • 0

OPG Superina nalazi se u Liscu, pokraj Klane nedaleko Rijeke. Osnovano je 2012., a uzgajaju aroniju i češnjak. Upisani su u Upisnik ekoloških proizvođača, za češnjak već posjeduju eko znak, a za aroniju bi znak trebali dobiti slijedeće godine.

Počeli su sa 140 sadnica aronije Melanocarpa na 900 m². Poljoprivreda im nije strana jer u okućnici posjeduju mali vrt u kojem se svašta uzgaja. Nositelj OPG-a je gđa Klara koja je ispričala za Agroklub.

Moramo nešto učiniti za budućnost naše djece

"Potrebu za dodatnim zapošljavanjem ljudi nismo imali jer smo tek u razvitku. Na uzgoj smo se odlučili jer smo smatrali da moramo nešto učiniti za našu budućnost i budućnost naše djece. Uzgoj aronije nam je bio interesantan. Smatramo kako na tržištu ima dosta umjetne hrane te da bi se trebalo vratiti poljoprivredi", priča Klara.

Za sada još nisu imali problema sa vremenskim neprilikama niti štetnicima. Administracije ima dosta, a problem ja kako doći do određenih informacija, malo konkretnijih, onda nailazite na barikade, kaže Klara. Tada se bave kako kažu, pravim istraživačkim radom.

1 kg aronije po grmu

"U sklopu našeg sjedišta imamo malo skladište u kojem skladištimo naše proizvode, što je vrlo kratko jer smo imali dosta sreće jer smo ih vrlo brzo prodali. Ove godine je prinos aronije bio cca 1 kg po grmu, a trećina ide u preradu. Od proizvoda imamo marmeladu, prah, likere i čaj od listova aronije."

Aronija u prahu kao dodatak jelima, slaže se sa svime. "Pakiranje koristite u kuhinji prilikom pripreme svih vrsta zdravih jela ili napitaka! Možete ga dodati u kolače, zob, shake, kruh, pahuljice, kao i svaku drugu vrstu jela. Čaj od aronije sadrži veliki broj vitamina, minerala i antioksidansa. Zahvaljujući tom sastavu aronija podiže imunitet, detoksicira organizam poboljšava cirkulaciju i smanjuje kardiovaskularne smetnje. Kod vanjske upotrebe ubrzava zarastanje rana."

Češnjak za daljnju sadnju

Uzgajaju i češnjak i uvijek ostave određenu količinu za daljnju sadnju. Za gnojidu koriste vlastiti kompost, stajski gnoj i tekuće gnojivo na bazi algi Bio-algeen koje se pokazalo jako dobrim. Kako su ekološki proizvođači, moraju paziti koja sredstva koriste.

"Trenutno smo u razradi sustava za navodnjavanje. Moje proizvode kupuju prijatelji, rodbina, kolege i naravno njihovi poznati. Još nismo bili na sajmovima. Kako sam napomenula mi smo još mali, tako da nam je svaki korak proračunat, što zbog neke sigurnosti, što zbog nedostatka informacija i vremena. Uzgoj nam je dodatni posao jer radimo u firmama. Pokušavam sama nekako propagirati svoje gospodarstvo, tako da za sada imamo facebook stranicu, gdje nas se može kontaktirati."

Vlada nam treba olakšati plasman

Voljela bi Klara kad bi vlada imala više sluha za poljoprivredu. Želja im je da jedu organski uzgojenu hranu, a ne umjetno stvoreno povrće i voće koje je bez okusa i mirisa. Bilo bi dobro kažu, kada bi se olakšalo plasiranje proizvoda, kao i mala pomoć u financijama. Država bi trebala stajati iza malih proizvođača, a ne uvoziti. Poticaje još nije zatražila.

"Moj muž i šogor su pčelari, a bez pčela nema ni života na zemlji. Ponovila bih, trebalo bi proraditi na tome da ima manje papirologije i da su dostupnije informacije. Svi kažu: to nije moj posao, ja to ne znam i vi ne možete dobiti odgovore na neka pitanja."


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronije Češnjak Nedostatak informacija Pomoć malim proizvođačima


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.