Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko tržište
  • 31.12.2014. 13:35

Utrostručeno globalno tržište eko proizvoda!

Globalno tržište ekoloških proizvoda od 2000. do 2012. godine i više se nego utrostručilo.

  • 1.265
  • 85
  • 0

5,6 % zemljišta u Europskoj uniji predodređeno je za ekološki uzgoj. U ostalim je regijama udio zemljišta za ekološki uzgoj manji od 1 %.

Zašto EU uvozi ekološke proizvode? Potražnja za ekološkim proizvodima u EU veća je od ponude. Neki se proizvodi ne mogu uzgajati bilo gdje jer ovise o klimatskim ili geografskim uvjetima.

EU proizvodi raznu hranu, a osobito visokokvalitetne proizvode za kojima postoji potražnja u drugim državama. Ti su proizvodi u sve većoj mjeri ekološki, a obuhvaćaju kvalitetne sireve, vino, žestoka pića i hranu za djecu. Izvozna tržišta, kao što su SAD, Japan, Švicarska i Kanada, već su prepoznala pravila EU za ekološki uzgoj. Budući je prioritet ostvariti priznanje na drugim tržištima izvan EU-a.

Maloprodajna vrijednost ekoloških proizvoda

u cijelom svijetu 2012.

Otkud EU uvozi?

Koje se vrste proizvoda uvoze? Kava, kakao, riža, med, voće i povrće.

EU trenutno uvozi iz 11 država u kojima su na snazi pravila ekvivalentna onima u EU-u: iz Australije, Novog Zelanda, Argentine, Kostarike, Indije, Izraela, Tunisa, Švicarske, SAD-a, Kanade, Japana. Osim toga, EU uvozi i iz više od 130 drugih država diljem svijeta na temelju certifikata kontrolnih tijela koja EU priznaje u tu svrhu. Svaka isporuka mora biti popraćena certifikatom inspekcije kontrolnog ili nadležnog tijela uprave.

Zemljama u razvoju EU daje povlašteni pristup svojem tržištu te iz njih uvozi poljoprivredne proizvode – uključujući ekološke.

Prilikom kupnje ekoloških proizvoda s logotipom EU koji potječu iz država izvan EU-, možete

biti sigurni da je cjelokupni proces proizvodnje i trgovine prošao inspekciju.

Ekološko poljoprivredno zemljište

2012. godine u svijetu je bilo 37,5 milijuna hektara poljoprivredne zemlje za ekološki uzgoj, a 30 % tog zemljišta nalazimo u EU u okviru 230.000 poljoprivrednih gospodarstava.


Tagovi

Eko tržište Eko proizvod Uvoz Izvoz Potražnja Tržište eko uzgoja Sir Vino Žesoka pića Hrana za djecu Cetifikat Inspekcija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."