Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvaponski sustav uzgoja
  • 18.07.2014. 15:00

Student osmislio eko sustav uzgoja!

Zajedno sa svojim mentorom prof.dr.sc. Aleksandrom Stanisavljevićem i kolegama, Oliver je osmislio vlastiti sustav ekološkog uzgoja biljaka i životinja.Sustav je osobito pogodan na prostorima koja oskudijevaju kvalitetnim tlom

Foto: Depositphotos.com, april_
  • 2.073
  • 139
  • 0

Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku je 13. srpnja predstavljen prvi moderni akvaponski sustav kombiniranog uzgoja riba i biljaka u zaštićenim prostorima. Radi se o diplomskom radu studenta Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Olivera Pavića, koji je svojom idejom osvojio treće mjesto na natječaju za najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije. Zajedno sa svojim mentorom prof. dr. sc. Aleksandrom Stanisavljevićem i kolegama, Oliver je osmislio vlastiti sustav ekološkog uzgoja biljaka i životinja.

Sustav je posebice pogodan na prostorima koja oskudijevaju kvalitetnim tlom. Suština projekta je u tome da se iz vode u ribnjaku ili bazenu u kojem žive ribe uz pomoć bakterija izvlače nitrati pristupačni biljkama i služe njihovoj ishrani te se takav oblik hrane za biljke može primijeniti u već poznatim sustavima hidroponskog uzgoja bilja u plastenicima ili staklenicima.

Ekonomska isplativost

Ovakav način kontroliranog uzgoja nije potpuno nepoznat javnosti, no sadrži nove elemente poput samoodrživosti i financijske isplativosti (sustav se trenutno može izgraditi za 15.000 kn, dok se sličan u Europi gradi za 150.000 kn). Do sada se u sustavu nalazi osam vrsta biljaka i šaran kao jedina vrsta ribe, no planiran je i uzgoj ostalih vrsta. Sve je uspostavljeno na ekološkim načelima te niskoj potrošnji energije, uz korištenje led-rasvjete.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta dr. Vlado Guberac ističe kako mu je veliko zadovoljstvo što se kapaciteti fakulteta iskorištavaju na učinkovit način i što studenti imaju priliku realizirati svoje ideje. Nada se da je ovo samo početak realiziranja i prezentiranja mnogih ideja široj javnosti.

Foto: Depositphotos.com, april_89


Tagovi

Akvaponski sustav Oliver Pavić Aleksandar Stanisavljević Vlado Guberac Ekološki uzgoj Hidroponski uzgoj Plastenik


Autorica

Mateja Baotić

Više [+]

Mateja je administratorica AgroKluba i apsolventica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Voli prirodu i vječni je optimist!