Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba stolisnika
  • 09.12.2015. 07:35

Stolisnik u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi

Stolisnik se, osim što je ljekovit, može upotrebljavati u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi u obliku raznih preparata za zaštitu, i kao gnojivo.

Foto: depositphotos.com
  • 3.090
  • 189
  • 1

U narodu je biljka stolisnik (Achillea millefolium) poznata i kao hajdučka trava, hajdučica, purja trava, purnjak, kunica, paprac, mjesečina, kunji rep, jezičec, sporiš. Široko rasprostranjena u našim krajevima, raste na rubovima oranica, sunčanim obroncima, pašnjacima, pored puteva. Za svoj razvoj bira tlo koje je suho ili umjereno vlažno. Pošto naseljava tla koja su siromašna hranjivim tvarima, pokazatelj je nedostatka dušika i drugih hranjiva u tlu.

Branje i čuvanje stolisnika

Može se uzgajati i plantažno, nije zahtjevna biljka. Na istom mjestu može rasti i do pet godina. Višegodišnja je biljka čiji je korijen puzajući rizom. Prezimljava u formi rozete, a prepoznatljiva je po svojim mnogobrojnim listovima koji su gusto zbijeni, perasto razdijeljeni u mnogobrojne fine listiće. Stabljika je visoka od 30 do 70 cm. Mnogobrojni cvijetovi, najčešće bijele boje, su skupljeni u ravni cvat na vrhu stabljike. Ugodnog je mirisa, a cvjeta od lipnja do listopada. Sabire se u fazi punog cvjetanja tokom lipnja, srpnja i dijelom kolovoza. Bere se cvijet sa stabljikom dužine do 15 cm ili samo cvat sa stabljikom dužine 2 cm. Stolisnik se suši povezan u male buketiće na mjestu s puno zraka ili u sušarama. Suha biljka je aromatičnog mirisa. Čuva se u papirnatim vrećama i kartonskim kutijama u suhim i hladnim prostorijama zaštićena od svjetlosti do 1,5 godina.

Priprema preparata za zaštitu

Pored svojih ljekovitih svojstava stolisnik se veoma često koristi u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi, gdje se od njega pripremaju brojni preparati za zaštitu gajenog bilja.

Biljka privlači insekte oprašivače u vrt, prvenstveno pčele i bumbare. Odlična je medonosna biljka. Prirodni je repelent koji odbija mrave, bube, muve i komarce. Od stolisnika se pravi odličan preparat kojim se uklanjaju biljne uši. Uzme se 1kg osušenih cvjetova stolisnika i prelije sa 2l ključale vode i ostavi oko 40 minuta. Dobivenu tekućinu treba razblažiti sa 10l vode i ostaviti da stoji na tamnom mjestu dva dana.

Priprema gnojiva

Za pripremu preparata za prihranu bilja i zaštitu od štetočina, prikupljeni stolisnik treba potopiti u vodi i ostaviti da fermentira 1,5 do dva tjedna. Ako se koristi za prihranu, treba dobivenu tekućinu razrijediti sa vodom u omjeru 1:10, a za sprej razblažiti u odnosu 1:5. Odličan je i kao dodatak kompostu, inhibira rast loših bakterija. Bogat je mnogim mineralnim tvarima kalcijem, kalijem, željezom i drugim vrijednim elementima.

Biodinamička poljoprivreda - stolisnik za preparat 502

Ovaj preparat se priprema od osušenih cvjetova stolisnika i mjehura divljeg jelena. Cvjetovi stolisnika se beru po sunčanom vremenu potpuno rascvjetali, a zatim se suše. U proljeće slijedeće godine osušene cvjetove stolisnika malo navlažimo čajem od vrhova mladog stolisnika koji se priprema tako da se mladi stolisnik prelije ključalom vodom i ostavi 20 minuta. Osušeni mjehur jelena se nekoliko minuta moči u kišnici i zatim se odreže vrh mjehura da bi se dobio mali otvor kroz koji se u mjehur ubacuje navlažen stolisnik. Pun mjehur je okruglog oblika, treba ga zavezati špagom i objesiti na sunčano i zračno mjesto. Mjehur je mrežom potrebno zaštititi od ptica.

U jesen, tokom rujna se ovako pripremljen mjehur zakopava u zemlju na 30 cm dubine. Rupu u koju planiramo staviti mjehur treba obložiti svježim granama od bazge, koje štite mjehur od miševa. Ovako zakopan mjehur ostaviti do slijedećeg proljeća. Kod iskopavanja, tokom travnja, treba biti pažljiv jer se mjehur najvećim dijelom raspao. Ovaj preparat je odličan kao kupka za sjeme trave i raži. Uzeti malu kašičicu za kavu ove smjese i miješati u 3l mlake vode oko 5 minuta. Ostavimo da stoji oko 24 sata uz povremeno miješanje. Prije upotrebe promiješati. Sjeme trave i raži se navlaži ovom otopinom, ostavi da malo odstoji, prosuši i sije se.

Foto: depositphotos.com; veronka72


Povezana biljna vrsta

Dihondra

Dihondra

Sinonim: Bubrežna trava | Engleski naziv: Dihondra | Latinski naziv: Dichondra repens J.R. Forst & G. Forst

Dihondra je niska, puzajuća trajnica sitnih listova srcolikog oblika promjera 1 - 1,5 cm, koja za kratko vrijeme izraste poput zelenog tepiha. Osim što je vizualno vrlo lijepa,... Više [+]

Tagovi

Stolisnik Biodinamička poljoprivreda Priprema gnojiva Branje Dušik Dihondra


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]