Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 02.10.2014. 09:25

Smokva je iz Sandrinog raja izašla

Iako poljoprivreda ni Alanu ni Sandri nije struka, iznenada im je postala primarna djelatnost. Kako sami prilikom ulaska u posao nisu imali dovoljno znanja, savjete su potražili u Savjetodavnoj službi, a sada se mogu pohvaliti da mnogi dolaze i za savjet upravo pitanju – njih

Foto: Sandra Babac - Damjanić
  • 3.179
  • 368
  • 0

Što se dogodi kada poduzetna žena odluči napustiti glavni grad, struku te osnovati gospodarstvo? Nastane tradicionalan proizvod izuzetne kvalitete, vrijednosti i neponovljivog dizajna. Sandra Babac - Damjanić, inače turistički vodič, novinarka, spisateljica te profesor talijanskog i engleskog, odlučila je napustiti karijeru u Zagrebu i okušati se kao poduzetnica u Poljicama, nedaleko njezinog rodnog Zadra. Naporan tempo života u Zagrebu s malim djetetom, zamijenila je obiteljskim životom na poljoprivrednom gospodarstvu, koje je zajedno sa suprugom Alanom Damjanićem osnovala 2004. godine.

Korak po korak nastao je neponovljiv brend. Dizajn proizvoda "Šinjorina Smokva" definiran je 2006. godine, a već su sljedeće godine osvojili srebrnu nagradu za dizajn i vizualni identitet na međunarodnom dizajnerskom natječaju u Moskvi. Od tada njihovi proizvodi samo nižu nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima kvalitete i dizajna.

Ekološki proizveden pekmez od smokve

Podneblje u kojem Sandra i Alan imaju svoje gospodarstvo, upravo je idealno za uzgoj smokava i dunja. Budući da imanje nije smješteno na obali, već više na kontinentu, u sjevernoj Dalmaciji, klimatski su uvjeti surovi i česta je pojava mraza.

Kako dunja kasno cvate, vrlo će rijetko stradati od kasnih proljetnih mrazova, a osim "Šinjorine Smokve", Sandra i Alan 2008. godine vizualno definirali "Šinjorinu Dunju". Dunja je izuzetno otporna kultura, koja podnosi izuzetno velike razlike u temperaturi, čak od - 30 °C do + 50 °C, a ono što joj je za dobar uzgoj potrebno jest dovoljno vlage u tlu.

Stoga Sandra svoj nasad navodnjava, iako napominje da ove godine zbog velike količine kiša nije bilo potrebno. Smokva također zahtijeva plodna tla, iako je nešto osjetljivija od dunje te joj odgovaraju osunčaniji tereni.

Ekskluzivan proizvod i dalmatinski suvenir

"Budući da je riječ o sezonskoj proizvodnji, izgled našeg radnog dana ovisi o godišnjem dobu. Najudarnije nam je razdoblje od 15. kolovoza do 15. rujna, kada beremo smokve i radimo pekmez. Ne možemo dozvoliti da proizvod propadne, tako da nam je to najnapornije razdoblje. Plasman proizvoda te marketing i promocija, poslovi su kojima se posvećujemo cijele godine. Naš je proizvod nešto skuplji, ali on je svakako ekskluzivan i rađen u ograničenoj količini", pojašnjava Sandra.

"Smokva ne trpi transport pa pekmez proizvodimo neprekidno tri do četiri tjedna dok traju plodovi", nastavlja Sandra. Stoga su proizvodi koje nude zdravi i ekološki proizvedeni. Ono što ova poduzetnica osobito ističe jest da pekmeze proizvodi bez ikakvog dodatka šećera i aditiva. Takav je proizvod niskokaloričan i svjež, a pekmez proizveden prema tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi.

Iako poljoprivreda ni Alanu ni Sandri nije struka, iznenada im je postala primarna djelatnost. Kako sami prilikom ulaska u posao nisu imali dovoljno znanja, savjete su potražili u Savjetodavnoj službi Zadarske županije, a sada se mogu pohvaliti time da mnogi dolaze i za savjet upravo pitanju - njih. Cijeli nasad od 200 stabala dunja i 500 stabala smokava nalazi se u ekološkoj proizvodnji, a mogu se pohvaliti i korištenjem sredstava iz pretpristupnog fonda IPARD, kao i sudjelovanjem na natječajima Ministarstva poljoprivrede.

Šinjorina Smokva

Festival hraniteljice Dalmacije

Problem ovim mladim poduzetnicima trenutno stvara neobrađeno zemljište u susjedstvu, zbog čega njihovom nasadu prijete zaraze i štetnici, a postoji i velika opasnost od požara, što su i iskusili 2009. godine. "Stoga, kada kosimo, uvijek zađemo i kod susjeda te pokosimo barem pet metara od ograde. S opasnošću od požara nije za igrati se. A smokva je na napad štetnika osjetljivija od drugih kultura, osobito ova naša, u ekološkoj proizvodnji", napominju ovi kako poslovni, tako i bračni partneri. Problem im također stvara i rascjepkanost zemljišta, što je već postalo sinonim hrvatske poljoprivrede.

"Šinjorina Smokva" proglašena je 2009. godine i dalmatinskim suvenirom, odnosno suvenirom Općine Vrsi, a da plasmanu proizvoda na OPG-u Babac - Damjanić posvećuju osobitu pozornost govori i Festival smokava, kojeg organiziraju u suradnji s restoranom Pet bunara i HGK Zadar, a održava se u Zadru svake godine u rujnu.

Ovogodišnji je bio sedmi po redu, a cijela je manifestacija pokrenuta sa ciljem promocije vlastitih eko pekmeza proizvedenih na gospodarstvu, ali također i kako bi se potaknula svijest o važnosti i vrijednosti smokve u prehrani, koju Sandra često naziva i - hraniteljicom Dalmacije. Okosnicu Festivala čini Gastro smokva, odnosno degustacija jela pripremljena od smokava te stručna predavanja, kao i radionice za djecu.

Povezati se, raditi i surađivati

Urod smokava OPG Babac - Damjanić

"Ono što nam je trenutni interes i cilj jest proizvesti i upostaviti plasman našeg proizvoda "Šinjorina Maruška", pekmeza kojeg ćemo proizvoditi od autohtone voćke Zadarske županije, višnje - maraske, za koju mnogi navode da je kvalitetom daleko iznad ostalih sorti", napominju Alan i Sandra. Iako su njihovi proizvodi prisutni u probranim suvenirnicama i delikatesama, kao i u zračnim lukama Zadar i Split, posebno im je draga suradnja sa Siranom Gligora, u čijoj se mreži trgovina mogu naći i njihovi proizvodi. "Izuzetno cijenimo Ivana Gligoru, a suradnja s tako renomiranim proizvođačem velika nam je čast."

Proizvodnja domaćih ekoloških proizvoda te ruralni turizam svakako su budućnost u kojoj Sandra i Alan vide svoje gospodarstvo. "Danas turiste više ne zadovoljava more i sunce, a mi svojim tradicionalnim proizvodom i ekološkim nasadom nadopunjujemo turističku ponudu prostora. U našoj se blizini, nedaleko od Zadra, nalazi i farma magaraca te naša najstarija solana, ona u Ninu. U suradnji s turističkim zajednicama planiramo na našem gospodarstvu organizirati i edukativne radionice. Povezati se i međusobno raditi i surađivati, jedini je danas put ka uspjehu."

Foto: Sandra Babac - Damjanić


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Sandra Babac Alan Damjanić Šinjorina smokva Ekološka proizvodnja Dalmacija Zadar Zadarska županija Šinjorina Dunja Uzgoj dunje Uzgoj smokve Hrvatski suvenir Dalmacija Plasman proizvoda Pekmez od smokve Pekmez od dunje Pekmez bez šećera Eko


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.