Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 07.01.2015. 18:10

Put do logotipa u eko lancu proizvodnje hrane!

Kada sljedeći put odete nešto kupiti, pokušajte uočiti logotip EU za ekološku proizvodnju u svojoj lokalnoj trgovini, u posebnim trgovinama ekoloških proizvoda ili na seoskom štandu, na zelenoj tržnici. Dobro otvorite oči!

Foto: depositphotos.com
  • 1.558
  • 180
  • 0

Što je eko uzgoj? To je način proizvodnje hrane koji je primjenom što održivijih metoda bolje usklađen s prirodom i okolišem. Te metode pomažu u sprječavanju nestajanja bioraznolikosti, poboljšavaju plodnost tla te održavaju kvalitetu vode.

Koje vrste proizvoda mogu biti ekološke? Voće, povrće, sir, meso, jaja, kruh, žitarice, kava, mlijeko, kolači, pekmez, jogurt i još mnogi drugi.

Znate li što znači logotip Europske unije za ekološku proizvodnju?

On potvrđuje da određeni proizvodi potječu iz ekološkog uzgoja. Sadrži informacije o tome gdje i kako su uzgojeni te tko ih je uzgojio. Poljoprivrednici (uzgajivači) smiju koristiti tu oznaku samo ako slijede stroga pravila i kontrole koje služe za zaštitu okoliša i dobrobiti životinja.

Ekološki uzgoj u Europi

Zašto ne biste potražili logotip Europske unije za ekološku proizvodnju?

Kada sljedeći put odete nešto kupiti, sami ili s obitelji, pokušajte ga uočiti u svojoj lokalnoj trgovini, u posebnim trgovinama ekoloških proizvoda, u trgovini poljoprivrednih proizvoda ili na seoskom štandu, na zelenoj tržnici, u paketu kućne dostave ili na nekom drugom mjestu. Dobro otvorite oči!

Što je eko uzgajivač morao učiniti da bi mogao koristiti logotip EU za eko proizvodnju?

Morao se obratiti tijelu nadležnom za ekološku kontrolu u svojoj zemlji članici. Inspektor je obišao njegovu farmu te provjerio i odobrio njegov rad. Dobio je certifikat kojim se potvrđuje da smije koristiti logotip Europske unije za ekološku proizvodnju na svojim proizvodima. Inspektori ga posjećuju barem jedanput godišnje. Svi sudionici ekološkog lanca koji žele koristiti taj logotip moraju proći kontrole.

Što se još događa na ekološkoj farmi? Primjerice, ovce i krave daju ekološko mlijeko i meso. U njihovim se stajama nalazi svježa slama za ležanje te ekološka stočna hrana. Na taj način životinje same stvaraju gnojivo pa tlo dobiva dovoljno hranjivih tvari za urod. Moj uzgajivač mora životinjama osigurati dovoljno prostora za kretanje i ugodno življenje. Mora brinuti za njihovu dobrobit.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Kvaliteta vode Plodnost tla Logotip EU Ekološka kontrola Eko stočna hrana Ekološki lanac Eko mlijeko Eko meso Certifikat


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]