Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko uzgoj
  • 21.04.2014. 17:30

OPG Orlov put - pioniri ekološkog stočarenja!

Živopisno imanje "Orlov put" u Bilju, mjesto je koje oduzima dah. Eko slanina, čvarci, svinjska mast i kulenova seka, ovu titulu nose prvi u Hrvatskoj, a čekaju i svoj plasman na EU tržište.

Foto: eko-gospodarstvo.com
  • 3.793
  • 232
  • 0

Kada vas put nanese u Baranju, a niste sigurni kamo poći, samo nekoliko kilometara od središta Osijeka, na rubnim dijelovima Kopačkog rita i u blizini mjesta Kopačevo, nalazi se pravi mali raj s kojega dolazi mnoštvo zdravih i ekoloških proizvoda.

Samo nekoliko kilometara od središta Osijeka, na rubnim dijelovima Kopačkog rita i u blizini mjesta Kopačevo, nalazi se pravi mali raj s kojega dolazi mnoštvo zdravih i ekoloških prehrambenih proizvoda. - See more at: http://www.eko-gospodarstvo.com/OrlovPut/zivot-i-posao-u-skladu-s-prirodom-na-orlovu-putu#sthash.6Yk6rTAt.dpuf

Gastronomsko obilje, očuvana etnološka baština te prekrasna, bogata priroda, svakodnevno se nadopunjuju u izvornom, pitomom štihu ovoga kraja, koje skriva ovo eko gospodarstvo. Svojom zdravom hranom, osvojili su hrvatsko tržište. Potvrđuje to i prvi eko certifikat za mesne proizvode u Hrvatskoj, ali i titula najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednog proizvođača. Zaslužan za to je vlasnik Goran Gusak, zajedno sa svojom suprugom Irenom i djecom.

Prvi eko certifikat za mesne proizvode u Hrvatskoj

Eko imanje Orlov put godinama se trudi postići i održati eko standarde u proizvodnji domaće hrane. Kao nagrada za dosadašnji rad stigla je i službena potvrda – svinjska mast, čvarci, slanina i kulenova seka od crne svinje mangulice koje proizvode na imanju, dobili su oznaku ekoloških proizvoda. Nakon dvije godine ekološkog stočarenja, Goran Gusak, koji je ujedno i inženjer stočarstva, eko certifikat za mesne prerađevine dobio je prvi u Hrvatskoj.

Na gospodarstvu je u svrhu eko turizma izgrađena i prva drvena eko kuća u Hrvatskoj, građena od trupaca crnog bora i pokrivena baranjskom trskom. 2012. godine, Orlov put je dobio i Zelenu povelju Osječko-baranjske županije za iznimnu djelatnost i ostvarene rezultate u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi osiguranja cjelovitog očuvanja vrijednosti biološke raznolikosti prirodnih zajednica i ekološkog sklada kao osnovnog uvjeta zdravog i održivog razvoja.

Život u skladu s prirodom

Goran Gusak na Orlovom putu

Goran Gusak i njegova supruga Irena, udobnost grada Osijeka zamijenili su ruralnim načinom života još prije 14 godina - i nisu požalili.

Njihovo imanje ima izuzetno povoljnu poziciju za ekološku proizvodnju jer je izolirano šumom i udaljeno od prometnica. Prostire se na oko sedam hektara oranica koje nisu kemijski tretirane niti obrađivane od davne 1988. godine. Naziv ovog gospodarstva - dala je sama priroda. Iznad njega tijekom cijele godine možete pratiti prelete orlova i drugih ptica kojima je to svakodnevna tura pri letu unutar zaštićenog Parka prirode Kopački rit. Na gospodarstvu obitelj Gusak uzgaja ekološko voće, povrće, ljekovito bilje, domaće životinje.

Proizvodnja eko slanine, čvaraka, ekstra djevičanske svinjske masti i kulenove seke

Goran Gusak

"U ekološkom uzgoju stoka mora imati slobodu kretanja i jesti eko hranu koja nije tretirana pesticidima. Nema šišanja ušiju i repova, nema brnjica jer svinje moraju rovati, a ne koriste se ni antibiotici, već se životinja liječi samo u slučaju bolesti."

Životinje imaju i svoje vlastito kupalište. Mangulica je stvorila crnu slavonsku svinju i nestala iz naših krajeva, pa su ju, kako kažu, nabavili iz Mađarske, gdje je ona, kao i u cijeloj Europi, vrlo cijenjena zbog svog dobrog kolesterola.

"Glavni sastojak u njihovoj prehrani je eko lucerna iz vlastite proizvodnje", kaže Željko. Gusak napominje kako se odlučio za preradu mesa jer drži da da je to kraljica stočarske proizvodnje, odnosno najvrijednija proizvodnja jer je specifična, tradicionalna proizvodnja ovoga kraja.

"Sad se dokazuje sve ono što sam pričao prije 13 godina, koliko se bavim eko proizvodnjom, a to je da imamo najveće šanse da upravo ove proizvode izvezemo u Europsku uniju i da se od toga može živjeti", tvrdi Gusak potkrepljujući to činjenicom da je certificirano ekomeso u EU i do četiri puta skuplje nego kod nas u Hrvatskoj te da je EU golemo tržište koje vapi za ovakvim proizvodima.

Ostvarenje životnoga sna

Ipak, do nagrade je put bio dug i za njega je trebalo puno hrabrosti. 2000. godine, obitelj Gusak odlučila je prodati stan u Osijeku i kupiti sedam hektara veliku livadu. Danas tamo Goran živi sa svojom obitelji, a zimi proizvodnja seli u dva plastenika. Početak je, kao i svaki, bio težak. No, u većim hrvatskim gradovima a potražnja za zdravom, ekološkom i kvalitetnom hranom sve je veća. U samo tri godine potreba za njihovim proizvodima povećala se čak 40 puta.

"Danas možemo reći da živimo potpuno drugačije i neusporedivo kvalitetnije. Radujemo se svakoj jutarnjoj pjesmi slavuja, brujanju pčelica, večernjem kreketu žaba i tišini noći. Nikakvi novci ovog svijeta nas ne mogu odvratiti od tog života. Bogatstvo zemlje i prirode na Orlovom je putu."

Glavni cilj ovog gospodarstva nije proizvodnja velikih količina nego dobivanje potpuno čistih ekoloških prioizvoda pod bilo koju cijenu. Opravdanost ovakvog načina uzgoja poljoprivrednih proizvoda, koja često nije ekonomski opravdana i isplativa, je i dokazano ljekovito djelovanje ovih proizvoda (u svježem ili prerađenom obliku) na ljudsko zdravlje.

Ovako žive svinje mangulice na eko gospodarstvu Orlov put. Iako na kraju završe u najboljim kobasicama na svijetu, to su jedne od najsretnijih uzgajanih svinja te svoj životni put provedu u veselju i druženju.

Foto: eko-gospodarstvo.com


Tagovi

Orlov put Goran Gusak Irena Gusak Eko proizvodnja Eko slanina Eko certifikat Eko čvarci Uzgoj mangulice Uzgoj voća Uzgoj eko povrća Džemovi Turšija Kopački rit Zelena povelja Eko kuća Eko turizam Održivi razvoj Šuma Pesticidi Oranice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić