Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja
  • 07.11.2013. 08:00

Proizvodnja zdrave hrane u Hrvatskoj

Proizvodnja zdrave hrane u Hrvatskoj je imperativ

Foto: freepik.com
  • 5.091
  • 336
  • 0

Što je to zdrava hrana? Zavod za javno zdravstvo jedini ispituje kvalitetu hrane i daje joj primjerenu ocjenu, bez obzira radi li se o piću, mesnim namirnicama ili povrću. Pravi termin za takvu hranu bi bio ekološka (biološka) poljoprivredna proizvodnja.

Hrvatska je već izvršila određeni iskorak u smislu proizvodnje takve hrane, međutim nedovoljno u usporedbi s ostalim zemljama članicama EU. Mi imamo Zakon, pravilnike, imamo nekoliko ekoloških zadruga, specijaliziranih udruga, imamo Ministarstvo koje izdvaja sredstva za tu namjenu. U Ministarstvu poljoprivrede postoji također jedan Odjel za ekološku poljoprivredu.

Hrvatska savjetodavna služba za poljoprivredu također je uključena u aktivnu pomoć ekološkim zadrugama i udrugama. Sve to samo stvara pretpostavku da se ekološka proizvodnja u Hrvatskoj razvija, ali to ide veoma sporo. O tome svjedoče sljedeći podaci - u Sloveniji postoji više tisuća hektara na kojima se vrši ekološka proizvodnja, preko 50.000 ih je u Mađarskoj, isto tako u Slovačkoj i Češkoj, a kod nas - daleko ispod toga.

Ovoj konstataciji svaki komentar je suvišan. Ako pak shvatimo da je proizvodnja zdrave hrane nezaobilazan čimbenik u suvremenoj turističkoj ponudi i dodamo tome činjenicu koliko Hrvatska očekuje od turizma, onda bi se svi zajedno trebali zamisliti i učiniti sve da se što prije maknemo s tog neslavnog začelja. Hoće li Hrvatska ozbiljnije krenuti u povećanje obradivih površina na kojima se uzgaja eko hrana, teško je reći, ali kaskanje na začelju ne obećava nam ozbiljniji položaj na europskom tržištu. Ako znamo da nismo u stanju, svojim proizvodima količinski konkurirati na inozemnom tržištu, ostaje nam samo da se nametnemo kvalitetom. Ta kvaliteta je već poznata kroz naš turizam i dobili smo i više priznanja, ali stiče se dojam da tu kvalitetu više cijene naši gosti - nego mi sami.

Foto: freepik.com


Tagovi

Turizam Ekološki uzgoj Eko hrana Hrvatskoj Proizvodnja Zdrava hrana


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.