Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU potpore
  • 28.12.2014. 18:00

Potpora za proizvođače ekološke hrane u EU

Od 2015. godine sve zemlje članice EU-a moraju s 30 posto direktnih poticaja financirati poljoprivrednike za primjenu metoda održive poljoprivrede (ekološki prihvatljivih).

Foto: depositphotos.com
  • 1.965
  • 244
  • 0

Od 2015. godine sve zemlje članice EU-a moraju s 30 % direktnih poticaja financirati poljoprivrednike za primjenu metoda održive poljoprivrede (ekološki prihvatljivih). Ako se bavite ekološkim uzgojem, nećete morati mijenjati svoj način rada da biste se uskladili s ekološki prihvatljivim metodama.

Programi ruralnog razvoja (2014. – 2020.)

Tu je i novi oblik potpore za postojeće poljoprivrednike koji žele prijeći na ekološki uzgoj i baviti se njime (a sve to u okviru ZPP). I zemlje članice mogu ekološkim poljoprivrednicima i djelatnicima pružiti potporu putem raznih oblika fleksibilnih mogućnosti financiranja koje bi poticale, primjerice: suradnju u lancu proizvodnje hrane radi poticanja inovacija; razvoj planova kvalitete poljoprivrednih proizvoda; stvaranje grupacija ili organizacija proizvođača itd.

Potpora za proizvođače ekološke hrane u EU

Informacije o ekološkom uzgoju u skladu s novom ZPP

Udruge za ekološki uzgoj, poljoprivredni sindikati, organizacije za zaštitu okoliša i ostale zainteresirane strane mogu pomoću sredstava EU-a za sufinanciranje upoznati javnost, poljoprivrednike i druge koji djeluju u ruralnim područjima s ekološkim uzgojem u skladu s novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP).

Akvakultura

Tu su i mjere za ribarstvo i pomorstvo u obliku potpora za promjenu konvencionalnih metoda akvakulture u ekološku akvakulturu u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR).

Ekološka hrana u školama

Program voća i povrća i Program mlijeka u školama EU financira dobrovoljne programe koji školama omogućuju nabavu ekoloških proizvoda i obrađivanje tema o ekološkom uzgoju. Takva mogućnost financiranja jača vezu između učenika i ekološkog uzgoja te dugoročno osigurava potražnju ekoloških proizvoda.

Istraživanje i inovacije

Potpora grupama poljoprivrednika, istraživačima, savjetnicima, tvrtkama, nevladinim organizacijama iz ruralnih područja u svrhu suradnje na inovativnim projektima u okviru strategije EIP AGRI. Financiranje se provodi putem fonda EPFRR i programa Obzor 2020., do sada najvećeg programa Europske unije za istraživanje i inovacije.

Promoviranje ekološkog uzgoja u EU

Kod sredstava EU-a za trgovinske i međutrgovinske organizacije u svrhu širenja svijesti potrošača o ekološkom uzgoju, propisima i logotipu ekološke proizvodnje u Europskoj uniji, razmatraju se različite vrste promotivnih aktivnosti na unutarnjem tržištu i u zemljama izvan EU-a. EU obično financira iznos do 50 %, kandidat barem 20 %, a zemlje članice sufinanciraju ostatak.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

PRR Program ruralnog razvoja ZPP Direktni poticaji Ekološka prihvatljivost Akvakultura Ekološka hrana Školska eko hrana Ruralni razvoj Udruge Sindikati Potpore Inovacije Program mlijeka u školama Obzor 2020 EPFRR Financiranje EFPR


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]