Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija
  • 17.10.2014. 14:20

Održan trening za organske proizvođače

Za organske proizvođače, u smislu prekogranične suradnje Srbija-BiH, a u okviru projekta Eno-Agri, održan je edukativni trening na temu prednosti organske proizvodnje!

Foto: Udruga Češnjak
  • 749
  • 67
  • 0

U svijetu i Europi bilježi se sve veća potražnja za ekološkim proizvodima pa time i organska proizvodnja kao grana poljoprivrede ima ogroman potencijal razvoja, a svoju priliku da uzme dio tog kolača vidi i BiH.

No, proizvođači koji se odluče za ovakav oblik proizvodnje svakodnevno se susreću sa brojnim barijerama, a nepostojanje zakona o organskoj proizvodnji u BiH, dodatno im otežava rad i napredak. Kako bi potaknuli promjene i pridonijeli unapređenju organske proizvodnje, Savez udruženja organskih proizvođača FBiH, sarajevska Regionalna razvojna agencija (SERDA) u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, organizirali su prošlog tjedna dvodnevni edukativni trening, s ciljem da se proizvođači organske proizvodnje upoznaju s prednostima ovog tipa pred ostalim oblicima proizvodnje.

Trening je održan za proizvođače organske proizvodnje prekogranične suradnje Srbija-BiH, a u okviru projekta Eno-Agri kojeg kroz IPA program prekogranične suradnje financira EU sa oko 390.000 eura. Svrha mu je unapređenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja BiH i Srbije kroz poboljšanje poljoprivrede te jačanje organske poljoprivredne proizvodnje uz izgradnju kapaciteta u tom sektoru.

Kako prenose Nezavisne novine, predsjednik Vanjskotrgovinske komre BiH, Bruno Bojić tim je povodom istaknuo: "Uz pružanje usluga edukacije od osposobljenih stručnjaka, relevantnim proizvođačima su pružene informacije, uz davanje osnovnih smjernica ka jačanju kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede, taktičnom pristupu transformaciji već postojeće farme u organsku sa fokusom na promoviranje organskih proizvoda, te kreiranje regionalnog brenda"

Tom je prilikom predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, Sejad Herceg iznio podatak da u FBiH trenutno egzistiraju 92 proizvođača organske proizvodnje, dok je njihov broj bio znatno veći u vrijeme kada su se dodjeljivali poticaji. Podsjetio je i da je formirana mreža organskih proizvođača jugoistočne Europe, sa sjedištem u Berlinu, koja će posredovati u plasmanu organskih proizvoda iz BiH na europsko tržište.

Foto: Udruga Češnjak


Tagovi

Radionica Trening Organska proizvodnja Bruno Bojić BiH Sejad Herceg Eno Agri Srbija Financiranje Edukacija Regionalni brend Savez Udruženje Mreža organskih proizvođača

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]