Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izrada komposta
  • 26.07.2014. 09:00

Kako izraditi kvalitetan kompost?

Kompost služi kao sredstvo za rast ili kao porozna, apsorpcijska materija, koja zadržava vlagu i rastvorne minerale, pružajući zaštitu nutrijentima neophodnim za napredovanje većine biljaka

Foto: depositphotos.co, runzelkorn
  • 25.474
  • 782
  • 0

Pravljenje komposta jednostavan je način zbrinjavanja kuhinjskog otpada i istovremeno pravljenja organskog gnojiva. Kompost se može dobiti na jednostavan način, prilikom kuhanja odvajaju se organski otpatci, kao što su kora od banane, ljuske od jajeta, ljuske luka i slično u za to posebno namjenjenu zatvorenu posudu. U kompost ne treba stavljati korijenasto začinsko bilje, višegodišnje korove, niti ostatke hrane koji mogu privući kukce.

Savjeti za izradu kvalitetnog komposta

Što su raznovrsniji sastojci to je kompost hranjiviji.

Nakon što sastojci odstoje 3 do 4 mjeseca, nastaje svježi kompost, idealan za gnojidbu gredica s povrćem. Da bi kompost potpuno dozrio treba proći godina dana kako bi poprimio jednake karakteristike kao svježa zemlja.

Za kompost se trebaju upotrebljavati zdravi organski sastojci, koji bi trebali istrunuti u roku od godine dana. Osim otpadaka od voća i povrća mogu se koistiti ubrusi, papirnati kuhinjski ručnici ili čisti papir.

Za kompost je najbolje odabrati mjesto koje je u polusjeni

Za kompost je najbolje odabrati mjesto koje je u polusjeni, jer se izložen suncu može osušiti. Ukoliko se na kompostu skupljaju mravi, kompost treba zaliti. Osim dodavanja vode, treba se dodavati i kisik tako da se unutar komposta štapom probiju rupe sve do zemlje.

Nakon određenog vremena, kada kompost počne truliti, oko njega se mogu posaditi mirisne biljke. Zdrav bi kompost trebao mirisati kao svježa šumska zemlja. Postoji nekoliko vrsta komposta. Kako bi se potaknula zrioba komposta s vemena na vrijeme treba dodati gnojovku od maslačka ili koprive, a može se obogatiti vapnom koraljnih algi ili kamenim brašnom.

Četiri osnovna pravila za proces kompostiranja su: usitnjavanje, miješanje, održavanje vlažnosti i prozračnosti i pokrivanje.

Usitnjavanje

Sav organsko biološki materijal za pripremu komposta treba biti usitnjen na dužinu palca, kako bi mikroorganizmi, gljivice i bakterije imali što veću površinu na koju mogu djelovati. Na taj način za vrlo kratko vrijeme postiže se pretvaranje organsko bioloških ostataka iz kuhinje, domaćinstva i vrta u kompost - humus, bez nepoželjnih popratnih pojava kao što su pljesnivost, neugodan miris i insekti.

Mikroorganizmi "napadaju" organske ostatke prvenstveno na mjestima rezova - tzv. "ranama". Dakle: što sitnije - to bolje. Komadići manjih dimenzija mogu se mnogo bolje izmiješati.

Miješanje

Prije početka kompostiranja pripremiti:

  • mekane - vodenaste ostatke povrća i voća, pokošene trave, lišća i drugih biljaka,
  • suhe - tvrde, drvenaste komponente, sjeckano drvo, lišće, slama

Tvrdi dijelovi osiguravaju kompostnoj hrpi neophodnu prozračnost i rastresitost. Meki i tvrdi dijelovi se uvijek miješaju u približno jednakom omjeru, kako bi se osiguralo dovoljno zraka i hrane za mikroorganizme u kompostu i kako bi mogao započeti proces razgradnje.

Dobro složena, prozračna kompostna hrpa će se vrlo brzo zagrijati na 40-68 °C, što ubrzava raspadanje, a istovremeno i higijeniziranje komposta, tj. ubijaju se mnogi uzročnici bolesti i sjeme nekih korova. U vrijeme faze raspadanja, uz temperaturu od najmanje 60 °C, kompostnu hrpu potrebno je najmanje u tri navrata promiješati.

Održavanje vlažnosti i prozračnosti kompostne hrpe

Usitnjeno drvo osigurava kompostnoj hrpi potrebnu prozračnost i rastresitost, a mekani biljni otpad hranu za mikroorganizme, kao i vlagu. Ako je kompostna hrpa suha po potrebi dodati vodu. Masu treba neprestano održavati vlažnom - poput iscjeđene spužve.

U vrućem ljetnom periodu, poželjno je hrpu polijevati vodom pomoću kante s ružom, ali ne više od 5-10 l/m³ odjedanput. U jesenjem i proljetnom kišnom periodu češće kontrolirati vlažnost, hrpu preslagati uz dodatak suhog isitnjenog granja, lišća, slame ili suhe trave. Ukoliko se formira gruda koju je moguće držati s dva prsta, kompost je dovoljno vlažan.

Ako se kompost raspada onda je suh i treba ga nakvasiti vodom ili dodati svježeg, vlažnog materijala.

Ako je pljesniv ili ako curi voda prilikom stiska grudvice tada ima previše vode, treba dodati suhe materije i izmješati.

Zaštita od vremenskih utjecaja - pokrivanje

Kompostnu hrpu je neophodno zaštititi od sunčeve svjetlosti i vremenskih utjecaja prekrivačem ili poklopcem. Kada je komposter pun, potrebno je masu izvaditi i izmješati. Miješa se vilama ili lopatom. Od mase se napravi hrpa na tlu koja se prekrije zemljom, slamom, sijenom, dekom ili sličnim materijalom. Nikako se pri tome ne bi smio koristiti najlon, jer bi došlo do povećanja temperature, kao i povećanja vlage.

Hrpa treba stajati 6 tjedana, nakon toga ponovo izmiješati. Miješati je potrebno još nekoliko puta (bar jedanput). Kompost se može korisiti nakon 6 mjeseci, a potpuno je zreo nakon 10-12 mjeseci.

Pravilno proizveden kompost poboljšava strukturu tla, hrani ga i liječi.

Karakteristike dobrog komposta

Kvalitetan će kompost imati brojne pozitivne učinke na tlo.

Kompost djeluje na način da:

  • oživljava tlo
  • poboljšava plodnost tla
  • osigurava prozračno, rastresito i propusno vrtno tlo obogaćeno humusnim grudvicama koje sadrže hranjive tvari i minerale potrebne biljkama
  • spriječava zbijanje i eroziju tla
  • poboljšava kvalitetu i zdravlje biljaka

Dodavanjem komposta, osim opskrbe hranivima, tlu se poboljšava struktura, sposobnost obrade i vodozračni kapacitet. Povećava se sadržaj humusa i potiče rad flore i faune tla.

Foto: depositphotos.co, runzelkorn


Tagovi

Organski otpad Gnojivo Kompostiranje Kompost Kuhinjski otpad Izrada komposta Humus Sastojci za izradu komposta Pravila za izradu komposta Plodnost tla


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]