Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanimljivosti o metli
  • 08.01.2017. 10:30

I metla ima znanost koja se njome bavi

Metla je oduvijek bila nezamjenjiv radni alat, namjenjen čišćenju različitih površina. Iza nje je ogromno povijesno, ekonomsko i kulturno značenje, a ispred nje sigurna budućnost.

Foto: Flickr/Nabeel Hyatt
  • 3.354
  • 329
  • 0

Iza metle, kao radnog alata za čišćenje i spremanje različitih površina stoji dug put evolucije. Kroz povijest se izrađivala od različitih materijala, mijenjan joj je izgled, a njezina proizvodnja odvijala se najprije u domaćinstvima za osobne potrebe, zatim u malim zanatskim radionicama, da bi u moderno doba stigla i do industrijskih pogona.

Prolazeći kroz različite epohe i čisteći sve meridijane svijeta, metla nikada nije izgubila na svojoj važnosti, jer čak i danas, kraj ekspanzije suvremenih uređaja za čišćenje, ona je još uvijek nezamjenjiva u održavanju čistoće. Njen razvoj i povijesno, ekonomsko i kulturno značenje obuhvaćeno je znanošću o metlama, koja se naziva scopaeologia (na latinskom scopae znači metla) ili metlologija.

Mijenjala se kroz povijest

Prvobitne metle, u odnosu na današnje, bile su primitivnog izgleda, napravljene od granja i trava vezanih u gomilu i pričvršćenih za jednu deblju granu koja je činila dršku. Vještina pravljenja metli kao domaća djelatnost, stoljećima se prenosila s koljena na koljeno. Početkom 19. stoljeća počinje se koristiti drvena drška, a ubrzo se pojavljuju i prvi strojevi kao pomoć pri izradi metli.

Upotreba isključivo prirodnih materijala, tzv. metlastih biljaka, kao što su: sirak metlaš, vrijes, breza, metlica, košaračka vrba, kao i dlake i perja životinja, kao glavnih sirovina za izradu metli trajala je do sredine dvadesetog stoljeća, kada se pored prirodnih počinju koristiti i umjetni materijali. Međutim, sve prednosti metli izrađenih od umjetnih materijala nisu bile dovoljne da umanje popularnost tradicionalnih metli, posebno onih od sirka, koje predstavljaju ekološke, biorazgradive proizvode.

Sirkova metla nezamjenjiva

U 21. stoljeću sirak metlaš s Mediterana širi se na ostale dijelove i on postepeno dobiva na značaju kao glavna sirovina za izradu metli. Prve sirkove metle bile su okrugle, glomaznije i ručno šivane. Vremenom, modifikacijom, metle dobivaju privlačniji izgled, povećava se njihova čvrstoća i produžava trajnost.

Iako se metle danas prave pomoću strojeva, izrada sirkove metle još uvijek je većim dijelom ručni zanat, a razlike u tehnologiji proizvodnje između malih zanatskih radionica i industrijskih pogona prvenstveno su u količini proizvedenih metli. Materijali za izradu sirkove metle, pored sirka metlaša su još i drška, uže, žica i čavao. Ovisno o modelu, radnoj širini za metenje, težini, dužini i debljini drške, razlikuje se i njihova upotreba.

Radni alat sačuvan kroz narodna vjerovanja i običaje

Pored praktične primjene, metla u životu ljudi od davnina igra značajnu ulogu u običajima i vjerovanjima. Pripadala je kulturama drevnih naroda, ali je prisutna i u kulturi današnjice. Bila je dio religijskog, ali i magijskog kulta. Metla se često spominje u narodnim izrekama. U pojedinim državama smatrana je simbolom revolucije.

Foto: Flickr/Nabeel Hyatt; Flickr/Angie Harms; Flickr/Punk Toad


Tagovi

Metla Alat Povijest Drška Drvo Proizvodnja


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar