Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere ruralnog razvoja
  • 27.02.2014. 18:40

Gdje je tržište ekoloških proizvoda?

Broj proizvođača i površine pod ekološkom poljoprivredom u tendenciji su porasta, a skorašnjom potporom države i EU, pojačanom certifikacijom, aktivnim sudjelovanjem u edukaciji i informiranjem podupire se i rad ekoloških udruga

Foto: depositphotos.com
  • 3.174
  • 296
  • 0

Jedna od mjera ruralnog razvoja planirana za naredno razdoblje je između ostalog i poticanje eko poljoprivrede, smanjenje zagađenja okoliša, zaštita biološke raznolikosti i specifične vrijednosti ruralnog područja, kao što su tradicionalno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom i s time u svezi očuvanje kulturne baštine i tipičnih hrvatskih krajobraza. Mjera nadoknađuje ekološkim poljoprivrednim proizvođačima dodatne troškove (u proizvodnji) i gubitak prihoda koji je potreban zbog zahtjevnijeg načina poljoprivredne proizvodnje u svrhu zaštite okoliša i potrošača.

Mjera doprinosi obnovi i očuvanju biološke raznolikosti, uključujući i na područjima obuhvaćenim programom Natura 2000 te uzgoja od visoke prirodne vrijednosti i stanja europskih krajobraza, poboljšanju upravljanja vodama, poboljšanju upravljanja tlom te smanjenju emisija dušikova oksida i metana iz poljoprivrede.

Korištena poljoprivredna površina prihvatljiva za potporu obuhvaća ARKOD parcele registrirane u ARKOD sustavu kojim upravlja APPRRR, a koje su pod službenom kontrolom ovlaštenog kontrolnog tijela za ekološku proizvodnju u Republici Hrvatskoj, a od minimalno 0,25 ha i to za višegodišnje nasade, povrće, oranice, livade i pašnjake.

Na radionici poljoprivrednih proizvođača, na temu uključenja u ekološku poljoprivredu, postoji problem koji ih dovodi u dilemu, a to je tržište ekoloških proizvoda, (što je općenito aktualno u poljoprivrednoj proizvodnji). Gđa. Marija Videković ističe kako bi se svakako bavila ekološkom proizvodnjom povrća i voća, prvenstveno radi zdravlja, a i veće cijene otkupa ekoloških proizvoda - koja bi trebala biti barem 20% viša nego u konvencionalnoj proizvodnji, iako su cijene u Europi 30% veće. „Ekonomska računica se nikako ne uklapa i potrebna je zadruga ili drugi način za otkup ekoloških proizvoda i plasiranja na tržištu. Bojimo se viših ulaganja, a manjih prihoda.“

Potpora je najavljena u vidu godišnjeg plaćanja po jedinici površine (ha) korištenog poljoprivrednog zemljišta u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, a dodjeljivat će se za obveze koje su iznad standarda unakrsne usklađenosti te minimalnih zahtjeva kod korištenja sredstava za zaštitu bilja i gnojiva.

Mogućnosti razvoja ekološke proizvodnje su veliki izazov u budućnosti. Put ukupnog ekološkog razvoja ide i preko ekološke poljoprivrede, za koju imamo sve pretpostavke. Ono što je naša najveća vrijednost je čist i očuvan okoliš. Prirodni resursi, voda i šuma su od neprocjenjive vrijednosti.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Ekološka poljoprivreda Ruralni razvoj Cilj mjere Marija Videković Agencija za plaćanje Ministarstvo poljoprivrede Tržište Eko proizvodnja Zadruga ARKOD Kulturna baština Agrobioraznolikost


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.