Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 30.03.2014. 11:20

EU će postrožiti pravila eko proizvodnje

Lažno označeni proizvodi koji se deklariraju kao organski izazivaju pažnju javnosti. Nakon što je potražnja za ovim proizvodima na tržištu naglo porasla, porasli su i pokušaji prijevare.

Foto: depositphotos.com
  • 1.047
  • 89
  • 0

Europska komisija je uslijed sve većeg broja skandala povezanih s označavanjem eko i organskih proizvoda, a posljedično i nepovjerenja potrošača, predložila strože propise kojima bi se spriječila zloupotreba, ali i kriteriji za tu vrstu namirnica.

Pronađeni pesticidi na rajčicama i pogrešno deklarirano maslinovo ulje su samo neki od događaja koji su uzdrmali tržište organske hrane. No, Europska komisija smatra kako je za promjene nužna revizija sadašnjih smjernica koje upravljaju ovom tematikom. Ovo su svakako dobre vijesti za potrošače. No, poljoprivrednici i udruženja za proizvodnju organske hrane su ovim vijestima ostali zatečeni. Za neke i ovako kompliciran proces stjecanja certifikata, bit će izgleda još zahtjevniji i rigorozniji.

"Bio ili organski proizvodi nisu više nešto što se proizvodi samo za mali krug ljudi. To je sada jedan važan poljoprivredni sektor u kojem se godišnje ostvari 20 milijardi eura prometa. I upravo zato je sada važnije imati jasna i transparentna pravila", navode iz Europske komisije.

Smatraju i kako je najdjelotvornija metoda protiv zloupotrebe, oduzimanje ekoloških certifikata tvrtkama koje se ne pridržavaju pravila.

Mijenjajmo propise, povjerenje potrošača mora se vratiti!

Kako bi se spriječile zloupotrebe i povratilo povjerenje potrošača, moraju se promijeniti europski propisi. Europska komisija sada želi ukinuti izuzetke koji vrijede u organskoj proizvodnji. Tako bi se ubuduće trebala znatno ograničiti upotreba konvencionalno proizvedene stočne hrane i sjemena, što je sada u određenoj mjeri dozvoljeno. Također bi se trebala smanjiti granica do koje se tolerira onečišćenje organske hrane ostacima pesticida ili genetski modificiranih proizvoda. A budući da se sve to ne može postići preko noći, predviđeno je prijelazno razdoblje.

I dok ove predložene promjene za mnoge potrošače ne idu dovoljno daleko, malim proizvođačima organske hrane to bi moglo poprilično otežati život. Političari pozivaju na umjerenost. "Ne želimo da zbog prekomjerne birokratizacije proizvođači izgube volju za bavljenje proizvodnjom organske hrane", upozoravaju nadležni.

Olakšavanje situacije za male eko poljoprivrednike?

Europsko tržište ekoloških proizvoda u posljednjih 10 godina se učetverostručilo, dok su se poljoprivredne površine na kojima se takva hrana uzgaja tek udvostručile. Kako je Europska komisija zaključila da treba ažurirati i prilagoditi i pravila kojima je u Uniji to područje uređeno, predstavljen je i prijedlog nove uredbe o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Osim pojačanih kontrola, propisi bi se trebali pojednostaviti, a time i smanjiti administrativni troškovi za poljoprivrednike.

Pritom bi se mala poljoprivredna gospodarstva mogla i zajednički certificirati kako bi im se olakšao prelazak na ekološki uzgoj. Naime, sustav skupnog certificiranja malim bi poljoprivrednicima smanjio troškove inspekcijskih pregleda i certificiranja, a time i administrativno opterećenje.

Potrošači će imati veća jamstva o ekološkoj hrani koja se proizvodi i prodaje u EU, a poljoprivrednici, proizvođači i trgovci imat će pristup većem tržištu unutar i izvan EU, zaključak je Europske komisije.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Propisi eko proizvodnje Pravila Tržište organske hrane Organska proizvodnja Povjerenje potrošača GMO Sustav skupnog certificiranja Administrativno opterećenje Tržište organske hrane


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]