Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trendovi
  • 16.08.2014. 16:50

Eko proizvodnja EU raste 500.000 ha godišnje

Većina zemlje i posjeda na kojima se uzgaja organski, čak 83 posto, nalaze se u 15 "starijih" članica Europske Unije, kao što su Francuska, Italija, Njemačka, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Foto: depositphotos.com
  • 1.629
  • 181
  • 0

Sudeći prema statistikama Europske unije, sektor organske poljoprivrede je u zadnjih deset godina u konstantnom porastu, sa oko 500.000 novih hektara godišnje. U 2011. godini, Europska Unija imala je 9,6 milijuna hektara zemlje pod organskim uzgojem, a registriranih farmi i organizacija bilo je preko 186.000 u tadašnjih 27 zemalja članica.

U procesu organskog uzgoja, parcele zemlje se redovno odmaraju, ne zloupotrebljavaju se resursi, životinje ili ljudi. Nedavno je nakon opsežnog četverogodišnjeg istraživanja ustanovljeno da povrće i voće iz organskog uzgoja sadrži i do 40 % više antioksidanasa nego njihovi ekvivalenti iz uobičajene proizvodnje, a mlijeko iz biološkog uzgoja sadrži čak 90 % više antioksidanasa nego obično mlijeko te da hrana iz biološkog uzgoja ima bitno više hranjivih sastojaka od klasično proizvedene hrane.

Više organskih farmi u starijim članicama EU

Statistike također pokazuju da su poljoprivrednici koji se odlučuju na organski uzgoj u pravilu mlađi u odnosu na klasične poljoprivrednike. U 2010.godini, 61,3 % organskih proizvođača bilo je mlađe od 55. Također, većina zemlje i posjeda na kojima se uzgaja organski, čak 83 %, nalaze se u 15 starijih članica Europske Unije, kao što su Francuska, Italija, Njemačka, Belgija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ipak, i 12 zemalja koje su pristupile Uniji nakon 2004. godine, od trenutka pristupanja bilježe porast organske proizvodnje.

Između 2003. i 2010. godine broj organskih farmi udeseterostručio se, a organska proizvodnja porasla je za 13 % godišnje. U organskoj proizvodnji najveći postotak, 45 % čine trajni pašnjaci, zatim slijede žitarice sa 15 %, trajni nasadi sa 13 %, a uzgoj životinja obuhvaća samo 1 % proizvodnje.

Jačanje proizvodnje i usklađivanje zakonodavstva

Europska Komisija izdala je prijedloge za nova rješenja za organsku proizvodnju u ožujku ove godine, a za cilj imaju jačanje proizvodnje i usklađivanje zakonodavstva na svim područjima. Dacian Ciolos, član Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj izjavio je kako Komisija teži boljoj i mnogobrojnijoj organskoj poljoprivredi, stjecanju povjerenja potrošača u organske proizvode te uklanjanju prepreka za razvoj organske poljoprivrede.

Proizvođači mogu podnijeti zahtjev za etiketiranje svojih proizvoda kao organskih, kako bi informirali svoje potrošače kako je njihov proizvod proizveden u skladu sa pravilima organske proizvodnje. Europski revizijski sud je pozvao na strožu provedbu propisa organske proizvodnje. Naime, za neke od proizvoda etiketiranih kao organskih, nakon analize ispostavilo se da sadržavaju pesticide, antibiotike, hormone rasta i slično.

U Hrvatskoj problem plasiranja proizvoda na tržište

U Hrvatskoj su Pravilnikom o ekološkoj proizvodnji bilja i životinja usklađena pravila sa zakonodavstvom Europske Unije. Pod ekološkim režimom proizvodnje kod nas je manje od 2 % ukupnih poljoprivrednih površina, što je višestruko manje od većine europskih zemalja. Ipak, naši proizvođači imaju puno više problema sa plasiranjem takvih proizvoda na tržište nego europski kolege. Naime, takva proizvodnja nije masovna, zahtijeva više uloženog truda, a u konačnici daje manji urod. To sve dovodi do više cijene finalnog proizvoda kojeg ljudi ponekad jesu, a često i nisu spremni više platiti.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Organska proizvodnja Eko proizvodnja Europska Komisija Dacian Ciolos Organski uzgoj Mladi poljoprivrednici Mlijeko Povrće. Voće Trajni pašnjaci Žitarice Trajni nasadi Jačanje proizvodnje Usklađivanje zakonodavstva Dacian Ciolos Ruralni razvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!