Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 28.09.2015. 15:45

EAFRD neće financirati potpore integriranom uzgoju

Umjesto putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, odlukom Europske komisije, potpore za integriranu proizvodnju ubuduće će se isplaćivati preko jedinstvenog zahtjeva IAKS mjera.

Foto: pixabay.com
  • 892
  • 66
  • 0

Sukladno ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, mjere potpore koje su se provodile u našoj zemlji prije dana pristupanja i koje su se smatrale postojećim potporama, uključujući i potpore za integriranu proizvodnju, mogle su se koristiti tri godine od datuma pristupanja, odnosno tokom 2013., 2014. i 2015. godine.

U okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. kroz Mjeru 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Ministarstvo poljoprivrede je predložilo nastavak provedbe potpore integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Europska komisija odbila financiranje putem EAFRD-a

Europska komisija više ne dopušta financiranje integrirane proizvodnje na dosadašnji način.

S obzirom na zahtjeve koji su propisani za tu vrstu proizvodnje, a koji su istovjetni odredbama i zahtjevima Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, Europska komisija nije prihvatila financiranje integrirane poljoprivredne proizvodnje kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD).

Potpore integriranoj proizvodnji IAKS mjerama

"Stoga Ministarstvo poljoprivrede pokreće postupak pravnih aktivnosti ukidanja potpore sustava integrirane poljoprivredne proizvodnje. S obzirom da više ne postoji mogućnost financiranja navedenih mjera na dosadašnji način, preporučujemo korisnicima da od slijedeće godine podnesu jedinstveni zahtjev za potporu za mjere iz Integriranog, administrativnog i kontrolnog sustava (IAKS mjere) ruralnog razvoja, odnosno Mjeru 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene ili za Mjeru 11 Ekološki uzgoj, koje su dio Programa ruralnog razvoja", poručuju iz ministarstva.

Više o spomenutim mjerama možete pročitati ispod teksta.

Foto: pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Potpore Integrirana proizvodnja Mjera 10 Ministarstvo poljoprivrede Europska komisija EAFRD Ukidanje potpora Jedinstveni način IAKS mjere Mjera 11


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer