Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko radionice Pannonia Organica
  • 09.06.2014. 10:00

Dresiranjem pčela do većih prinosa voća i povrća

Projekt Pannonia Organica ulazi u svoju završnicu. Stvoreni su temelji za povezivanje eko proizvođača, a sve u cilju smanjenja troškova uz povećanje produktivnosti!

  • 1.249
  • 61
  • 0

Prisjećaju se ekološki proizvođači vremena kada su ulazili u tu proizvodnju i kada nitko u biti točno nije znao što to znači proizvoditi na ekološki način, niti proizvođači, a niti potrošači. Od tada se puno stvari promijenilo, a konzumenti sve više i više priznaju, cijene i kupuju eko proizvode. Priznaju da su edukacijama postigli zaista puno.

Ivan Pelin, koji se ekološkom proizvodnjom voća i povrća bavi već više od deset godina, kaže kako se u zadnjih godinu do dvije dana pojavila grupa potrošača koji kupuju ekološke proizvode te dodaje kako on većinu proizvoda plasira u Istru budući da je tržište dosta jako, a može postići i dobru cijenu.

Inače, Ivan Pelin jedan je od sudionika terenskih radionica za eko proizvođače u sklopu projekta Pannonia Organica, koji ulazi u svoju završnicu. Drugi blok edukacija, pod nazivom Green Team Building, odvijat će se u voćnjaku OPG-a Ivan Pelin te na imanju Milana Kramera koji se bavi pčelarstvom. Proizvođači se sve više udružuju, razmjenjuju znanje i iskustva.

Dresiranjem pčela do većih prinosa voćnih i povrtnih kultura

Nezaobilazna tema za ekološke proizvođače su i pčele pa je tako jedna od radionica ponudila zanimljivu suradnju eko voćara i povrćara sa pčelarima i to sve uz dresiranje pčela. Milan Kramer, pčelar na čijem se imanju odvijaju radionice, ističe kako se korištenjem pčela pri oprašivanju biljaka može povećati prinos i kvaliteta proizvoda.

Kramer ističe kako se ovim pristupom može ostvariti 30-40 posto veći prinos, dok je to kod trešanja čak dva do tri puta više. "Pčele privlače sve kulture, ali ovisi o vremenu npr. kada cvjeta jabuka, onda na tlu cvjeta maslačak. Maslačak daje više nektara i peluda, a jabuke daju samo 20 kg nektara po hektaru. Pčelama to nije zanimljivo. Ali, svima je u interesu povećati prinos, pa se tako dresiranjem pčela pčele može usmjeriti da idu na cvijet jabuke, a ne na maslačak, kako bi ti proizvodi bili što kvalitetniji i kako bi im se produžio rok trajanja za čak duplo. Sve to možemo saznati na ovim radionicama“, kaže Milan Kramer. Jedan od prvih zaključaka radionica u okviru projekta Pannonia Organica je taj da bi zajedničkim potezima eko proizvođači mogli imati znatno veću produktivnost uz manji trošak.


Tagovi

Pannonica Organica Eko proizvodnja Ivan Pelin Milan Kramar EcoRural Net Dresiranje pčela Veći prinos Bolja kvaliteta Manji trošak Green Team Building Ljiljana Olujić Manji trošak Rok trajanja Nektar Tržište Suradnja Udruživanje Istra


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com