Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 06.01.2016. 12:35

Danska postaje 100 posto organska zemlja

Danska želi do 2020. pretvoriti svoju poljoprivredu u 100 posto organsku. Država daje poticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimulira se i povećanje potražnje za organskim proizvodima.

Foto: monkeybusinessimages/bigstock
  • 154.651
  • 11.570
  • 1

Danska je postavila cilj da do 2020. cijelu poljoprivrednu proizvodnju pretvori u 100% organsku i biodinamičku. Država tako daje poticaje za pretvaranje zemljišta u organsko, a stimulira se i povećanje potražnje za organskim proizvodima, prenosi časopis LifeGate.

Više od 53 milijuna eura uložila je Danska samo u prošloj godini kako bi svoju poljoprivredu preusmjerila s konvencionalnih na organske metode i tako postala prva država u svijetu koja proizvodi 100% organsku hranu.

Izvoz danskih organskih proizvoda napreduje

Danska je već daleko odmakla kada je u pitanju proizvodnja organske hrane. Njihov nacionalni organski brand slavi već četvrt stoljeća, 97% građana upoznato je s njegovim značenjem, a izvoz danskih organskih proizvoda od 2007. godine povećan je za 200%.

Tamošnja vlada donijela je Akcijski organski plan za Dansku i u njemu u 67 točaka propisala što im je činiti za ostvarenje cilja da do 2020. godine cijela zemlja proizvodi isključivo organsku hranu.

Daju se poticaji za pretvaranje tradicionalnog zemljišta u organsko, država podržava i financira sve one koji rade i ulaže u ovaj sektor, stimulira se povećanje potražnje za organskim proizvodima, ulaže u razvoj novih ideja i tehnologija koje će pomoći promovirati rast organske proizvodnje.

Institucije preusmjeriti na organsko razmišljanje

Inicijativu predvodi Ministarstvo hrane, pojoprivrede i ribarstva, ali u njoj sudjeluju i regije i gradovi i sve državne javne institucije. Jedan od prvih ciljeva je da hrana u javnim ustanovama poput škola i bolnica bude 60% organska, a na organsku prehranu prelazi i danska vojska.

Ministarstvo zaštite okoliša se zalaže za preusmjeravanje zemljišta u područja organskog uzgoja i traže organske proizvođače kojima će iznajmiti zemlju, dok Ministarstvo obrazovanja sprema reformu u okviru koje će se u školama učiti o važnosti ekološke poljoprivrede i nutricionizmu, a bit će i praktičnog dijela bavljenja organskim uzgojem.

Foto: monkeybusinessimages/bigstock


Tagovi

Organska poljoprivreda Danska Ministarstvo poljoprivrede Poticaji Subvencije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."