Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CEPOR
  • 28.01.2016. 08:25

CEPOR će animirati i educirati eko proizvođače

Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar (CEPOR) osnovan s ciljem promoviranja i unaprijeđenja ekološke poljoprivrede. Novim modelima udruživanja do potrebnih iskoraka!

  • 1.401
  • 190
  • 0

U Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije održana je konferencija na kojoj je predstavljen Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar (CEPOR) koji je osnovan s ciljem promoviranja i unaprijeđenja ekološke poljoprivrede.

"Nažalost, vi danas kada imate ekološku jabuku, tu jabuku ne možete prodati dječjim vrtićima jer po javnoj nabavi uvijek će ona koja je konvencionalna biti jeftinija, a da ne govorimo ako je iz uvoza. Dakle, moramo tu nešto mijenjati, a čini mi se prvenstveno sami sebe i vlastiti pristup resursima kojima raspolažemo", slikovito je pokušao objasniti sadašnje stanje i probleme s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači koji pokušavaju uzgojiti i na tržište plasirati ekološki prihvatljive poljoprivredne proizvode, pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

63 eko proizvođača na njih 6 tisuća

"Cilj nam je afirmirati male i srednje poljoprivredne proizvođače koji su skloni ekološkoj proizvodnji. U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo 63 registrirana proizvođača koja se bave ekološkom poljoprivredom. Međutim, kada znamo da je u županiji oko 6 tisuća seljačkih gospodarstava, ispada da se svega 1% njih bavi ovom vrstom poljopirvrede, što je jako malo", naveo je Matić.

CEPOR će osposobljavati i educirati o zakonima i mjerama

Zadatak CEPOR-a stoga je da osposobljava poljoprivrednike i prerađivače za organsku odnosno ekološku proizvodnju u poljoprivredi, ali i educira potrošače o pravima, pojasnila je predsjednica Centra Jelena Danilović rekavši kako će organizacija svojim članovima olakšati pristup i praćenje zakona, uredbi i mjera koji se odnose na organsku proizvodnju.

Mreža agro-lidera za osposobljavanje za mikro poduzetništvo kroz uzgoj povrća

Uspostavljanjem mreže mladih agro-lidera koji će biti angažirani u svojim sredinama na aktivnostima animiranja poljoprivrednika, poticat će se Spin farming - odnosno osposobljavanje kućanstava za mikro poduzetništvo kroz uzgoj povrća na okućnicama. Najavljeno je i kako će CEPOR sudjelovati i u pripremi i realizaciji projekata financiranih iz domaćih i drugih fondova, a sve s ciljem unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i pomoći poljoprivrednicima čija se proizvodnja temelji na ekološkom pristupu.

Recept uspjeha je zajedništvo

Govoreći o značaju udruživanja proizvođača i primjerima dobre prakse Biljana Viduka, predstavnica SPESCOM Consulting tima iz Novog Sada i koordinatorica projektnog tima Centra za organsku proizvodnju iz vojvođanskog mjesta Selenča navela je kako je recept uspjeha koji je polučio Centar u Selenči, prije svega zajedništvo.

"Imamo odličnu suradnju s Vladom Vojvodine, a povezali smo se i sa svim državama u okruženju te smo našim članovima omogućili izlazak na ta tržišta", rekla je dodajući kako Centar u Selenči ima 217 članica, a osnivači su najznačajnije srbijanske prehrambene kompanije.


Tagovi

Centar za ekološku proizvodnju Održiva poljoprivreda Organski uzgoj Edukacija Fondovi Proizvođači Članovi Udruživanje Tržište Andrija Matić Vukovarsko-srijemska županija Selenča CEPOR Vukovar


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]