Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambrozija
  • 08.07.2016. 07:30

Ambrozija - korov, alergen i lijek

Osim agresivnog korova, jakog alergena, ambrozija je i lijek!

  • 6.592
  • 543
  • 0

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia) je korov koji je u Europu donesen s prostora Sjeverne Amerike. Smatra se da je sjeme ambrozije dospjelo u Europu s pošiljkama žita i sjemena crvene djeteline i repice. Raste na oranicama, među usjevima, zapuštenim zemljištima, pored rijeka i potoka, pored puteva, željezničkih pruga, na zelenim gradskim površinama.

Poznata je pod različitim nazivima: ambrozija, fazanka, fazanuša, pelinolisna ambrozija, partizanka. Pripada porodici Asteraceae - Glavočike. Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste 1 do 1,5 m i više. Korijen je vretenast, jak i dopire u dubinu do 4 m. Stabljika je dlakava i na presjeku četvrtasta. Listovi su veoma izrezani, s gornje strane tamniji. Cvijeta od srpnja do rujna. Cvjetovi su skupljeni u dugačke cvatove na vrhu stabla i vrhovima bočnih grana. U periodu cvjetanja jedna biljka stvara sto milijuna peludnih zrnaca koja vjetar može raspršiti i do 300 km. Oprašivanje se obavlja pomoću vjetra. Sjeme je sitno, 1.000 sjemenki je teško 2,5 g i dozrijeva od rujna do listopada. Jedna biljka može stvoriti i do 60.000 sjemenki koje zadržavaju klijavost i do 40 godina.

Ambroziju treba razlikovati od kadifice Tagetes erecta i pelina Artemisia vulgaris. Ove tri biljke su na prvi pogled jako slične.

Zahvaljujući stvaranju velike količine sjemena i sposobnosti prilagođavanja, ambrozija se brzo širi i zauzima nova područja. Godišnja brzina širenja je od 6 do 20 km. U Europi je najviše prisutna na području centralne, južne i istočne Europe odakle se širi. Period nicanja je veoma razvučen, niče od ranog proljeća i tijekom ljeta. Klija i niče na temperaturi od 20 do 22°C uz dovoljnu količinu dostupne vlage.

Štete od ambrozije

Kao jak kompetiror, ambrozija stvara brojne probleme u poljoprivrednoj proizvodnji. Biljka se odlikuje velikom i bujnom nadzemnom masom, snažnim korjenovim sustavom. Svojom robusnom biljkom ambrozija guši usjeve, zasjenjuje mlade biljke, smanjuje prinos i može u potpunosti uništiti usjev. Za svoj razvoj treba velike količine hranjiva i vode. Zbog ovih potreba ambrozija isušuje i osiromašuje zemljište. Za formiranje jedinice suhe tvari koristi 2 puta više vode od žitarica. Najčešće su ugroženi od ambrozije usjevi žitarica, mahunarki, heljde, suncokreta, mrkve.

Suzbijanje ambrozije je zakonski obavezna mjera

Preventivne mjere imaju za cilj sprječavanje uvoza sjemena korova. Za sjetvu koristiti deklarirano sjeme koje se odlikuje velikom čistoćom. Vršiti kontrolu sjemena i kontrolu proizvoda od žita (sojine sačme, hrane za životinje), otpada iz prerađivačke industrije, uvoz sjemenskog i sadnog materijala. Da bi se spriječilo širenje ambrozije potrebno je provesti učinkovitu inspekciju sjemenskog i sadnog materijala, cvijeća i drugog ukrasnog bilja, vozila.

Sjemenje djeteline, lucerne, prosa, konoplje ima glatku površinu i mogu se očistiti potapanjem u otopinu kuhinjske soli - natrij klorid. Uzme se 150 g sjemena i potopi u 10 l vode. Sjeme ambrozije ispliva na površinu dok sjeme uzgajanih kultura potone na dno.

Suzbijanje biljaka ambrozije se provodi već krajem svibnja.

U proizvodnji koristiti plodored, brinuti se za usjeve, malčirati zemljište. Ambrozija potiskuje kvalitetne trave na livadama i pašnjacima i na taj način umanjuje i kvalitet ispaše. Širenju ambrozije pogoduje činjenica da nema prirodnih neprijatelja, što nije slučaj u njenoj domovini, optimalne vremenske prilike, mogućnost klijanja nezrelog sjemena - sjeme u fazi mliječne zrelosti je sposobno klijati i niknuti.

Da mi se smanjila populacija ambrozije potrebno ju je čupati s korijenom. Na većim površinama ambrozija se kosi. Kod košnje obratiti pažnju na visinu košnje. Ambroziju je potrebno kositi na visinu manju od 5cm, jer se grana i na taj način stvori još više nadzemne mase koja će cvjetati i dati nove sjemenke. Ambrozija teži naseliti sva prazna mjesta, a ta osobina se koristi u njenom suzbijanju na taj način što se vrši zasijavanje odabranih trava, leguminoza i drugih biljnih vrsta.

Ambrozija je veoma opasan alergen

Koncetraciji od 20 do 30 zrnaca peludi u zraku na 1 m3 je vrijednost koja dovodi do pojave simptoma alergije na ambroziju. Najveća koncetracija je u jutarnjim i popodnevnim satima. Poslije kiše koncentracija peludi u zraku se smanjuje. Najveća koncentracija peludi je u naseljenim mjestima do 10 m visine zbog slabijeg protoka zraka. Oko 90% peludi ostaje na mjestu otpuštanja, ali to ovisi od vremenskih uvjeta. Najveće količine peludi oslobađaju se kada su povoljni meteorološki uvjeti, toplo i suho vrijeme sa 30 do 40% vlage u zraku i visokim tlakom zraka.

Upotreba ambrozije u narodnoj medicini

Ambrozija nije samo opasan korov koji izaziva alergiju, već je biljka koja se koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Odlikuje se sadržajem vitamina C, eteričnih ulja, glikozida i drugih materija. Može se koristiti kao antiseptik, antipiretik, antiepileptik, prirodni stimulans i protuotrov, kod želučanih problema, kod upale pluća, kašlja, kod bolne menstruacije. Sok od svježe biljke koristi se u liječenju infekcija stopala. Od ambrozije se može pripremiti ulje koje se koristi za liječenje površinskih rana, a krema se koristi u terapiji čireva i hemeroida. U homeopatiji ambrozija se koristi za liječenje alergija.


Tagovi

Ambrozija Korov Alergen


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]