Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuča
  • 15.04.2016. 14:30

Zatečeni u sjetvi - kiša praćena tučom!

Na površinama koje je zahvatila jača tuča, prve procjene poljoprivrednika govore da se štete na uljanoj repici kreću oko 20 posto, a u voćnjacima su najviše stradali plodovi marelica, krušaka i drugog voća.

Foto: Leonid Tit/bigstockphoto.com, Vjekoslav Hudolin
  • 1.756
  • 198
  • 0

Nešto prije 13,20 sati jako olujno nevrijeme zahvatilo je sela općine Dragalić, ali i šire novogradiško područje. Padala je i tuča do veličine lješnjaka. Obrana od tuče nije djelovala.

Od Željka Trnke koji sa sinovima Kristijanom i Silvijom te bratom Nikolom obrađuje oko 150 hektara zemlje doznali smo da ih je nevrijeme zateklo u njivi na prskanju usjeva.

Oštećeni pupovi na uljanoj repici

"Nevrijeme je naišlo za sjeverozapada, nekoliko minuta ništa nisam vidio iz traktorske kabine, bio je to pravi prolom oblaka", kaže Trnka. Odmah nakon što se nevrijeme smirilo otišao je pogledati neke usjeve.

Oštećeni plodovi marelice

"Na uljanoj repici ima dosta oštećenih cvjetnih pupova i cvjetova, neke stabljike su od siline tuče jednostavno presječene, a tek ćemo za koji dan znati što će se događati sa stabljikama koje su primile puno udaraca i imaju oštećenja. Njih će sigurno sada napadati biljne bolesti, tako da je ovaj čas teško procijeniti postotak štete. Mislim da će se ona kretati najmanje 20%, a možda i više", kaže Trnka i dodaje da srećom osigurava svoje usjeve.

Šteta ima i u voćnjacima i vrtovima. Na stablima marelica stradala je većina plodova (na slikama), a oštećenja ima i na zametnutim plodovima kruškama i drugom voću.

Šteta na uljanoj repici i na voću

I od Zorana Bilačića smo čuli da ga je kiša praćena tučom zatekla na oranicama u sjetvi soje koju je morao prekinuti. O razmjerima štete još nije mogao govoriti jer, kako je rekao, tek planira obići usjeve.

Vladimir Hiti, voditelj Radarskog centra Gorice, Državnog hidrometeorološkog zavoda, jednog od osam takvih u Hrvatskoj, koji pokriva Brodsko-posavsku i dijelove Požeško-slavonske županije i Sisačko-moslavačke županije, kaže da obrana od tuče nije djelovala jer sezona počinje tek 1. svibnja.

"U tijeku su pripreme i ove godine djelovat ćemo slično kao i lani. Imamo 50 raketnih lansirnih postaja i na svakoj prizemne generatore sa srebrnim jodidom te još 32 postaje iz kojih djelujemo samo sa prizemnim generatorima. Sezonu ćemo početi sa po 10 raketa na postajama dugog dometa i po devet raketa na postajama srednjeg dometa. Tako će obrana od tuče biti organizirana u cijeloj Hrvatskoj", kaže Vladimir Hiti.

Nažalost, današnja nepogoda je upozorenje da bi proljetno prevrtljivo vrijeme moglo donijeti još ovakvih problema sa tučom. Neki voćari i vinogradari zaštitili su svoje nasade mrežama za obranu od tuče, a ostali poljoprivrednici moraju razmišljati o osiguranju usjeva, ako to do sada nisu uradili.

Foto: Leonid Tit/bigstockphoto.com, Vjekoslav Hudolin


Povezana biljna vrsta

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Olujno nevrijeme Tuča Željka Trnke Štete Marelica Vladimir Hiti Radarskog centra Gorice Raketa Obrana od tuče.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]