Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hvarski maslinari
  • 20.01.2017. 16:30

Masline i loza dobro, povrće i agrumi stradali

Agrumi i povrće je stradalo, ali čini se da su masline i loza dobro podnijele ekstremnu hladnoću!

  • 2.590
  • 286
  • 0

Zbog velikoga broja sunčanih dana, često se naziva i sunčani Hvar. No, ove godine i taj najsunčaniji otok na Jadranu muku muči s hladnoćama ispod ništice.

Kako stoji u izvještajima, temperatura se spuštala do sedam stupnjeva ispod nule. E tu je već problem za kulture koje to teško podnose. Masline, agrumi, povrće kojega je bilo dosta u poljima oko Staroga Grada posebno.

Mr.sc. Stanko Štambuk, viši stručni savjetnik za hortikulturu Savjetodavne službe u Starom gradu kaže da su agrumi jako stradali. Oni to ne podnose i nagodinu će sigurno biti znatno manji urodi.

Možemo očekivati slabiji urod masline

Stanko Štambuk

Za masline je ovo doista previše hladno, na samoj granici izdržljivosti, ali prave štete će se znati kada krene vegetacija, ali i kada maslinari obiđu svoje maslinike. U Hvaru je mjestimično zabilježena temperatura od sedam stupnjeva ispod nule što je velika rijetkost u ovim krajevima. Bilo je takvih godina i uvijek nešto slabiji urod maslina bude nakon takve zime. Loza bi trebala biti u redu i pored ovakvih temperatura, kaže Štambuk.

Mario Radonić, težak iz Starog Grada koji radi na području Agera, te mjesta Dol je obišao i maslinik i vinograd.

Urod povrća propao

Nije zapazio pucanja kore na stablima i drugih šteta na maslinama. Ipak će se morati pričekati još da bi vidjeli kasnije prave posljedice, ističe Radonić. No, Mario je uzgajivač kupusa i kelja i sve je smrzlo do dolje, kako kaže, i ništa od toga uroda.

U nasadima agruma štete ima dosta. On je još uspio pobrati nešto limuna, ali oni koji su čekali ostali su bez kompletnog uroda.

Od obitelji Carić iz Svirča, poznatih vinogradara saznajemo da nema nekih saznanja o mogućim štetama na vinogradima u njihovu kraju.

Nadaju se najboljem ishodu

Još od 1990. godine, obiteljsku tvrtku "Murvica" s puno ljubavi i entuzijazma vodi njemačko-hrvatski bračni par Angelika i Đorđan Gurdulić kojima se posljednjih godina pridružuju sinovi Stefan i Simon. Đordan je inače vrsni maslinar i vinogradar te je dobitnik brojnih priznanja. Ističe, kako se ne sjeća ovakvog vremena, a dokaz tomu je da je na otoku Hvaru puklo više od tisuću vodomjera, od osam tisuća koliko ih ima ukupno. Sad ne može reći hoće li se na idući urod i vegetacijsku sezonu negativno odraziti ove jako niske temperature.

Problema može biti s mladim maslinama, a to ćemo točnije znati negdje u ožujku. Ovisi i na kojim lokacijama se nalaze maslinici. Mi se na otoku nadamo da neće biti ipak velikih šteta, ističe Đordan Gurdulić maslinar i vinogradar iz Jelse.

"Problema može biti s mladim maslinama, a to ćemo točnije znati negdje u ožujku. Ovisi i na kojim lokacijama se nalaze maslinici. Mi se na otoku nadamo da neće biti ipak velikih šteta. Loza ne bi trebala imati nikakvih problema, kao ni stoka koju imam", kaže Đordan.

Obitelj Gurdulić pored maslinika i vinograda uzgaja 50-tak ovaca, te ima poveće jato kokoši hrvatica i pura.

"Možemo se pohvaliti i uzgojem eko maslina, grožđa, mandarina te ostalog mediteranskog voća i povrća od kojeg spravljamo ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje, vino, marmelade te ostale ukusne i zdrave proizvode. Proizvodi su pakirani u ručno rađenim, unikatnim pakiranjima i izloženi su u restoranu Murvica gdje ih možete degustirati i kupiti. Godine 2010. naša ukupna proizvodnja grožđa i maslina ulazi u ekološku proizvodnju po kojoj smo među prvim proizvođačima na otoku Hvaru. Godine 2013. dodjeljena nam je oznaka Hrvatski otočni proizvod za ekstra djevičansko maslinovo ulje, konzervirane crne masline i voćne marmelade."


Fotoprilog


Tagovi

Hvar Jelsa Stari Grad Gurdulić Radonić Stanko Štambuk


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić