Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Grabušić
  • 26.01.2016. 10:25

Uzgojem bukovača protiv besposlenosti

Bojana Grabušić je godinama bila bez posla pa se, na nagovor supruga, prije 12 godina počela baviti uzgojem bukovača.

  • 2.493
  • 418
  • 0

Bojana i Tomislav Grabušić iz Koprivničkih Bregi jedini su proizvođači bukovača u Podravini. Kako Bojana nije uspijevala dobiti posao, a s Tomislavovom plaćom elektrotehničara, obitelji s dvoje djece nije bilo lako, prije 12-godina osnovali su OPG i odlučili proizvoditi gljive. Prvi izbor bile su shiitake, no kako one sporije rastu, odluka je ipak pala na bukovače.

Hobi je postao važan izvor prihoda

"Gljive su me oduvijek zanimale, pa sam već kao dijete hodao po okolnim šumama i livadama i znao prepoznati više vrsta. A i kad krećete u neki posao, važno je i da ulaganja nisu velika. Najvažnije je imati prostor, koji ne mora biti ne znam kako velik i mi smo ga, srećom imali te postaviti rasvjetu grijanje i ventilaciju. Naravno, trebate i određeno znanje o uzgoju gljiva, jer ako pogriješite negdje u procesu pripreme, nećete dobiti proizvod", priča nam Tomislav.

Tomislav Grabušić u svom gljivarniku

Ulazimo u prvu prostoriju u kojoj se obavlja pasterizacija slame, koja je jedan od najvažnijih koraka u proizvodnji. Jer ukoliko slama nije zdrava ili se proces obavi pod pogrešnom temperaturom, na zdrave i kvalitetne bukovače možete zaboraviti.

U procesu proizvodnje ne smije biti grešaka

"Pasterizacija sjeckane slame traje dva sata i obavlja se na 80 stupnjeva. Slama se potom hladi, miješa s micelijem i pakira u plastične vreće. Potom se to sve čvrste nabije, vreće zavežu i na njima naprave rupe kroz koje će gljive niknuti. I tad ih odnosimo u drugu prostoriju u kojoj rastu i gdje ih beremo", objašnjava Tomislav Grabušić.

Pri najoptimalnijim uvjetima, kaže, a to je temperatura između 14 i 18 stupnjeva te vlaga iznad 80%, proraštanje supstrata traje oko tri tjedna nakon čega slijedi plodonošenje u valovima od otprlike dva tjedna.

"Vlaga se u uzgojnoj prostoriji regulira rošenjem, a izmjena zraka, koja je važna zbog odvođenja ugljičnog dioksida, regulirana je većim ventilatorom s izmjenjivačem topline za upuhivanje i manjim ventilatorima za ispuhivanje. Ugrađeno je i osvjetljenje neonskim cijevima koje se koristi 12 sati dnevno", ističe jedini podravski proizvođač bukovača.

Gljive prodaju isključivo na tržnici

Supruga Bojana u vrijeme našega dolaska nije bila kod kuće. No svakoga dana svježe bukovače prodaje na koprivničkoj tržnici. Trenutna cijena kilograma je 20,00 kn. Jedno su vrijeme svake subote svoje gljive prodavali i na varaždinskoj tržnici, gdje su također brzo stekli redovne kupce, no vremenom su se pojavili proizvođači ovih gljiva sa zagorskog područja, pa su odlasci u Varaždin postali neisplativi.

"Mjesečno proizvedemo 100 - 200 kg gljiva, sve uspijemo prodati i s te smo strane zadovoljni. Iz jedne vreće, gljive mogu izrasti više puta, no ako želite lijep i kvalitetan proizvod, najbolje je koristiti one iz prva tri uroda. Potom se ta vreća zamjenjuje novom. Gljive sadim svakih tjedan dana, tako da stalno imamo svježe i kvalitetne", priča nam Tomislav. Dok odlazimo do četiri crne slavonske fajferice, koje su Grabušići nabavili da u dvorištu bude življe, pitamo ga o berbi i prodaji gljiva. Odgovara da za prodaju ujutro, berbu obavlja navečer. Isključivo prodaju svježe, a zamrzavanje kupcima ne preporučuju zbog gubitka kvalitete. Za pripremanje ima mnogo načina, a Grabušići svoje bukovače najradije pohaju.

Hoće li na lijesci niknuti vrganji?

Micelij nabavlja od licenciranog proizvođača iz Zagreba, a slamu od lokalnih poljoprivrednika. Iznimno je važna, napominje, čistoća slame i micelija, jer nečistoća ulaznih sirovina može u potpunosti uništiti urod. U pripremi supstrata ne koristi insekticide i fungicide, iako bi proizvodnja na taj način bila sigurnija. Da gljive doista zanimaju ovog podravskog proizvođača bukovača, dokazuje i činjenica da je mikorizirao lijesku micelijem vrganja i nada se da će u vrtu ubrati tu cijenjenu gljivu.


Fotoprilog


Tagovi

Tomislav Grabušić Bojana Grabušić Koprivnički Bregi Bukovače Podravina Gljive Micelij Pasterizacija slame Tržnica Supstrat


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]