Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pročišćavanje vode
  • 31.07.2014. 12:20

Umjetni otoci koji pročišćavaju vodu

Umjetni otoci već su postavljeni na nekoliko lokacija kao što su Finska, Kina i Filipini.

  • 374
  • 13
  • 0

Umjetni otoci, postavljeni na nekoliko lokacija po svijetu, za zadatak imaju čistiti i održavati ekosustave lokalnih rijeka. Djelatnici škotske tvrtke Biomatrix stvorili su ova plutajuća postrojenja za pročišćavanje vode u obliku zelenih otoka, prenosi croenergo.eu. Oni na prvu izgledaju kao tradicionalne močvare, ali je u njih implementirano nekoliko segmenata novih tehnologija.

Močvare u ulozi pročiščivača

Močvare su oduvijek poznate po svojoj sposobnosti čišćenja vode, no nažalost mnoge rijeke i jezera više nemaju močvara, budući da su one među prvim žrtvama isušivanja zemljišta. Gusta vegetacija u močvarama hvata višak hranjivih tvari i teških zagađivača te pomaže u održavanju plovnih putova. Na sličnom principu djeluju i novi, umjetni otoci.

Korijenje biljaka filtrira vodu

U plutajuće otoke ugrađuju se lokalne biljke, koje se odabiru na temelju prednosti u održavanju bioraznolikosti. Korijenje tih biljaka raste u vodi i na taj način razvija koristan vodeni biofilm koji čisti vodu i transfomira hranjive tvari i nečistoće. Tako stvoren biofilm iznimno je koristan i sastoji se od bakterija koje jedu organsko onečišćenje i filtriraju vodu. Elle Adams, koordinatorica operacija u Biomatrixu izjavljuje, "Ovakvi umjetni otoci već su postavljeni na nekoliko lokacija kao što su Finska, Kina i Filipini."

Oni trenutačno proizvode 21 vrstu modularnih otoka, a smatraju kako je jednako važno da otoci izgledaju lijepo, ali i da potiču razvoj biljnog i životinjskog svijeta iznad i ispod površine. Osim toga mogu se koristiti i kao prostori za rekreaciju.

Foto:biomatrixwater.com


Tagovi

Umjetni otoci Pročišćavanje vode Biomatrix Elle Adams Bioraznolikost Biofilm Močvare

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]