Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turistička ponuda
  • 09.11.2014. 14:05

U Daruvaru otvorena poučna staza Rimska park šuma

Daruvar - jedini grad u Hrvatskoj u čijem centru rastu orhideje pa se za njega s pravom može reći Daruvar – grad orhideja.

  • 883
  • 25
  • 0

Projekt Poučna staza, Rimska park – šuma, prva takva na području Daruvara, predstavljena je javnosti. Otvorio ju je gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik. Među gostima su bili dožupani Tanja Novotni Golubić i Saša Lukić, pročelnik županskog odjela za gospodarstvo Premužić, direktor Šumarije Daruvar Bakarić, predstavnici poduzeća, udruga, škola i autori tekstova na info-tablama.

"Cilj projekta je obogaćivanje turističke ponude Daruvara poučnom stazom, popularizacija Rimske park - šume među stanovnicima Daruvara, njegove okolice, kao i turističkih posjetitelja i podizanje razine svijesti i edukacija posjetitelja, posebice djece i lokalnog stanovništva o lokalnim prirodnim i kulturnim atrakcijama, te o važnosti zaštite prirode", rekla je autorica projekta Tea Vlatković i dodala, "U prvoj fazi projekta za 183 tisuća kuna jesmo zamijenili klupe, ograde na mostovima, stepenište od Julis Bruma prema vinogradima i posude za odpad. U idućoj fazi na proljeće planiramo obnoviti ostatak klupa i stolova."

Teme na poučnim pločama su: Poučna staza Rimska park-šuma, O Daruvaru, Geologija, Daruvarski termalni izvori, Geomorfologija, Klima, Značajke šume, Stanovnici šume – biljke, vodozemci i kukci, ptice sisavci, Daruvarske orhideje, Julijev izvor – analiza vode, Julijev izvor – rimski izvor – rimska nekropola, Vinogradarstvo i vinarstvo, Židovsko groblje, Obitelj Janković, Stari Slavik ili Rimski tabor – arheološki lokalitet a Stari Slavik i Rimska šuma – stambeni rimski i srednjovjekovni prostor.

Rimska šuma se nalazi u neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga i Daruvarskih toplica, koja obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom koji obitava na površini od 20 hektara. U njoj se također nalazi Židovsko groblje te Julius Brum. Unutrašnjost šume je uređena obilježenim i pošljunčanim stazama i klupama za odmor. Njome trče i šeću rekreativci, prolaznici, šetači, a nekada davno je služila kao najkraći put za radnike vinogradare i vikendaše u obližnjem daruvarskom vinogorju, jer položaj i uređenost same park-šume spaja središte grada i bogato vinogradarsko područje Daruvara. Također, područje šume predstavlja i početak planinarskih ruta prema Petrovom vrhu, Vranjevini, Vranom Kamenu, Crnom Vrhu, Kiku. Povijesni perivoji Daruvara i Rimska šuma koja spaja grad i njegovo zelenilo s obroncima Papuka i njegovim autohtonim šumama, obiluju vrijednim biljnim vrstama koje su ujedno i zaštićene.

Daruvar - grad orhideja

Jedna od poučnih tabli informira o orhidejama, koje oduševljavaju ljepotom cvjetova, koji se sastoje od 6 latica raspoređenih u dva kruga (3+3). Donja latica, koja se razlikuje oblikom a često i bojom, zove se još i medna usna, a zadatak joj je privući oprašivače. Orhideje su vrlo raširene biljke i ne rastu jedino u jako hladnim i ekstremno sušnim predjelima. Iako ih se uvijek povezuje s tropskim krajevima, ima ih i u Europi gdje ih je oko 600 vrsta. Po najnovijim istraživanjima u Hrvatskoj je oko 150 svojti orhideja, a cvatu od ožujka (Dactylorhiza sambucina, Orchis pallens i Orchis morio) do studenoga (Spiranthes spiralis). U Daruvaru orhideje rastu u Julijevom parku i Rimskoj šumi.

Iako se međusobno razlikuju sve naše vrste samoniklih orhideja imaju nešto zajedničko - zakonom su zaštićene (kategorija S3 – strogo zaštićene svojte) i ne smije ih se brati ili na bilo koji način uništavati. Daruvar je možda jedini grad u Hrvatskoj u čijem centru rastu orhideje, pa se za njega s pravom može reći Daruvar – grad orhideja.

Ginko biloba

Ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, nalaze se dva primjerka listopadnog drveta Ginko biloba, ženski i muški primjerak, porijeklom iz zapadne Kine. Nalaze se u dvorskom perivoju koji je nastajao usporedno s gradnjom dvorca, a završen je 1780. godine. To je najstarija vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo u Daruvaru je najveće i najstarije u Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginka građani još nazivaju i Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao hortikultuni spomenik kao pojedinačno stablo. Inače Ginko može narasti do 30 metara visine i 9 metara u širinu. Za razliku od muškog primjerka, ženski primjerak je visok i vitak. Ginko biloba je dvodobna biljka, cvate od travnja do svibnja, a sjemenje je zrelo od listopada do studenog

Julius Brum

Također u Rimskoj park-šumi se nalazi i Julius Brum (Julijev izvor tj. izvor ljubavi), koji sa sobom nosi mit o tome da ćeš se, kada popiješ vode s Juluis Bruma, zaljubiti. U antičko doba Daruvar je bio glavni grad Republike Iassa, u rimsko doba dobro poznato patricijsko (plemićko) lječilišno odmorište – Aquae Balissae – što znači jako vruća vrela. U vrijeme Turaka, Daruvar je bio važna strateška točka, kasnije grad je postao trgovačko središte, a u vrijeme grofa Jankovića, kojeg se smatra osnivačima današnjeg grada, grad je transformiran u centar za obrtništvo i trgovinu.

Daruvar na mađarskom znači Ždralov grad (daru-ždral, var-grad), a dobio je ime nakon što je Antun Janković sagradio barokni dvorac i nazvao ga Daruvar, a nakon nekog vremena nestalo je ime Podborje. Ljubitelji lijepe arhitekture, u Daruvaru, doći će na svoje, a najpoznatija daruvarska građevina je dvorac obitelji Janković građen, u kasno-baroknom stilu, od 1771.-1777. godine. Dva velika uređena perivoja i park-šuma u središtu grada koja se diskretno stapaju s gradskom arhitekturom čine grad jednim od najzelenijih urbanih središta u Hrvatskoj.

Ako prošećete Daruvarom, sigurno ćete zamijetiti da velik dio lokalnog stanovništva ne koristi u svom svakodnevnom govoru samo hrvatski jezik, nego se sporazumijevaju na češkom jeziku. Središte svih društvenih i kulturnih zbivanja češke nacionalne manjine je upravo u Daruvaru, pošto se u gradu nalazi Savez Čeha Republike Hrvatske, a već 1907. godine je osnovana Češka beseda Daruvar, a zatim su slijedile i sve druge ustanove i udruge. Kao istaknuto proizvodno-trgovačko središte grad se razvio i u istaknuto kulturno središte u kojem se održavaju brojna kulturna i zabavna događanja.


Tagovi

Rimska park-šuma Orhideje Ginko biloba Julius Brum Antun Janković Barok Podborje Savez Čeha Tea Vlatković Zaštita prirode Stari Slavik


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]