Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zimnice
  • 29.09.2015. 19:45

Sušenje voća i povrća za zimnicu

Voće sadrži do 90 posto vode koja se sušenjem smanji i za 70 posto. U ovom slučaju ne dolazi do kvarenja namirnica jer je spriječen razvoj mikroorganizama.

  • 1.008
  • 60
  • 0

Iako su razne sezonske namirnice dostupne u trgovačkim centrima tijekom cijele godine, mnoge domaćice ovih dana spremaju vlastitu zimnicu. Džemovi od jagoda, malina, smokava, kiseli krastavci i paprika samo su neki od proizvoda koji se nalaze u smočnici požeške obitelji Đokić. Uz ukuhavanje i fermentiranje, naša sugovornica posljednjih nekoliko godina zimnicu priprema sušenjem.

"Riječ je o dosta zanemarenom postupku, vrlo kvalitetnom načinu spremanja voća i povrća. Ne gubi se aroma, okus ni vitalnost hrane, a to je najbitnije za naš organizam", kaže Ivana Đokić.

Sušeno povrće

Potreba za sušenjem

Spomenutim načinom pripreme požeška domaćica za zimu je spremila grašak, rajčicu, mahune, crne trubače, višnje, kruške, jabuke. Voće sadrži od 80 do 90% vode koja se sušenjem smanji i za 70%. U ovom slučaju ne dolazi do kvarenja namirnica jer je spriječen razvoj mikroorganizama. Đokić tvrdi kako je najjednostavniji način sušenje na suncu, no da su pogodne i pećnice s ventilatorom, krušne peći te sušare.

"Jabuke s tvrdom korom, koje se mogu dugo održati svježe, ogulim. Budući da su ekološki proizvedene, osušim i koru te je koristim za razne čajeve. Ako je riječ o mekšoj kori, nema potrebe za guljenjem. Optimalna temperatura iznosi oko 50 Celzijevih stupnjeva", naglašava 44-godišnja Požežanka.

Sušenje jabuke

Ekološki zdravi plodovi

Naša sugovornica ističe kako sušenje ne smije biti presporo jer tada dolazi do nastanka plijesni, ali ni prebrzo zbog promjene okusa voća. Ovisno o veličini i vrsti plodova, ovaj način pripremanja traje od nekoliko sati do nekoliko dana.

"Ako sušimo šljive ili neke vrste bobičastog voća, dobro ih je uroniti u kipuću vodu i tako držati jednu minutu", savjetuje Đokić te dodaje da je, bez obzira na način pripremanja zimnice, najvažnije spremiti zdrave plodove iz ekološkog uzgoja koji nisu prskani pesticidima.


Fotoprilog


Tagovi

Zimnica Ivana Đokić Sušeno voće i povrće Ekološki uzgoj Pećnice Sunce Sušenje Krušna peć Fermentiranje Ukuhavanje Sezonske namirnice


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]