Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pučka seksualnost
  • 13.06.2014. 11:15

Seks naš tradicionalni

Hrvatska usmena književnost siromašna je opširnijim opisima tradicionalne seksualnosti ili vjerovanjima i običajima povezanim s njima. Od adolescencije, zoofilije, homoseksualnosti, preljuba do magijskih obilježja seksualnosti i bračne spolnosti na selu.

Foto: Sokacko sijelo
  • 2.226
  • 158
  • 0

Uvijek mi je poseban izazov napisati prvu rečenicu teksta, a što je tema lascivnija, poput seksa kao što je sada slučaj, taj izazov je veći. Nemam dovoljno drskosti da krenem kao magistrica struke na Sveučilištu u Zadru, Dijana Šabić koja je svoj rad nazvala "Kak' su jebali naši stari? - prilog raspravi o antropologiji seksualnosti". Meni treba nešto manje direktno – recimo da mi više leži fraza seks naš tradicionalni.

Bio sam dugo uvjerenja kako je sve do seksualne revolucije seks bio tabu o kojem se nije smjelo praktično ni misliti, a kamoli govoriti. Ništa prije braka, snažna je deviza za koju sam vjerovao da je obilježila adolescentsku dob naših baka i djedova u njihovom seoskom životu. Međutim, izgleda da ipak nije bilo sve tako, a u to me uvjerilo predavanje Dijane Šabić na kojem sam se upoznao sa meni dotada nepoznatim, ali nadasve zanimljivim narodnim običajima. Pa krenimo redom i razotkrijmo zavjesu koja je barem meni, dugo prekrivala jedan dio života naših sela.

Seoske podjele temeljene na spolu i dobi

Seoske djevojčice i dječaci samo su u djetinjstvu zajedno provodili vrijeme. To je podrazumijevalo igru, zabavu, pašu. Čim bi malo odrasli, mjesta druženja postala bi ograničena i kontrolirana od strane šire zajednice. Segregacija spolova počinjala je vrlo rano, što je bilo vezano uz rani početak obavljanja poslova koji su spolno diferencirani, a zatim, u adolescentskoj dobi, i uz društveno normirano odvajanje mladića i djevojaka. Mladići i djevojke imali su odvojena društva, sastanke i zabave, no dopuštalo se i međusobno susretanje. U Hrvatskom primorju i Dalmaciji mladići bi se pridružili djevojkama na plesu ili u šetnji mjestom, ili bi im došli u posjet i na udvaranje, na fraj. U dalmatinskom zaleđu i Lici bili su institucionalizirani i vrlo slobodni susreti mladića i djevojaka u dobi sklapanja braka, tzv. gonjanje ili šićarija. I velika sloboda u druženju mladića i djevojaka u Slavoniji zapravo se društveno regulirala različitim oblicima radnih okupljališta ili proslavama blagdana.

Na dan prvog godišnjeg izgona stoke, mladi bi odlazili sa stokom na pašu i tada simulirali spolne odnose. Svaka djevojka odabirala bi mladića s kojim bi simulirala odnos i na taj mu način dala do znanja da ga želi za budućeg muža. Riječ je o običaju već spomenutog gonjanja kojim su se naše bake i djedovi upoznavali sa svojom seksualnošću. Kontakti između osoba suprotna spola, osobito između mladića i djevojaka između kojih postoji simpatija, bili su ponegdje suzdržani. U Hercegovini, Konavlima i u Poljicama još početkom 20. stoljeća, mladić se nije usuđivao izravno pristupiti djevojci, nego je to činio preko njezine prijateljice ili rođakinje, i obratno; a i u Slavoniji je prijateljica posredovala između prijateljice i njezina mladića.

Seksualna revolucija polazi sa sela

Odmah nakon uvodnog dijela osjetio sam kako u vodu pada uvriježeno mišljenje da je do seksualnog oslobođenja došlo seksualnom revolucijom u 60.-im i 70.-im godinama prošlog stoljeća na zapadu. Naši bake i djedovi su desetljećima prije tvorevine zapadnog konzumerističkog sustava bili izrazito svjesni svoje seksualnosti, istraživali je i u tome imali podršku i odobravanje okoline. Vratimo se gonjanju kod koje je veliki problem bio ako djevojka nije bila gonjana!? "Na grupnim događanjima, neke djevojke ne bi imale svoje gonjače i onda bi roditelji te djevojke poticali druge sudionike da gonjaju njihovu kćer. Kod gonjanja je važno naglasiti da sve ovisi o pristanku obje strane. Nije da muškarac samo bira, nego i žena ima pravo odbiti", kaže Šabić.

Uz gonjanje tu su i običaji liganje i i strnđanje kojima su adolescenti upoznavali sa svojom seksualnošću i birali buduće životne partnere. Liganje je fiksirano za određene dane u tjednu. Za mladiće četvrtkom i nedjeljom, a za udovce utorkom, a podrazumijevalo je dolazak mladića i udovaca na liganje kod djevojaka koje su spavale u zasebnim prostorijama.

"Ugled djevojke je bio to veći što je ligala s više mladića. Običaj zajedničkog ležanja "pod biljcem" djevojka je provodila samo s onim mladićima koji su joj se sviđali. Jedna od posljedica ovog liganja ponekad bi bila i trudnoća. U tom slučaju, djevojka bi imenovala muškarca za kojega bi tvrdila da je otac djeteta, a on bi se njome onda morao oženiti. Strnđanje je jednako kao i liganje, bio društveno prihvatljiv oblik predbračnog spolnog odnosa. Prilikom plesa u kolu, djevojka bi zavezanih očiju morala udariti mladića i pogoditi koga je udarila. Ako ne bi pogodila, udareni muškarac je imao pravo tražiti potpuni spolni odnos na nekom skrovitijem mjestu. Djevojka je u toku večeri mogla imati i nekoliko spolnih odnosa", kako je rekla Šabić.

Zašto je u nekim kulturama seksualnost taboo?

Dugovjekovni normativi, spolno moraliziranje, patrijarhalni sustav i dogmatske religije stvorili su psihološke barijere i ispunili područje spolnosti stidom, krivnjom i grijehom, sputavajući tako dublje zahtjeve čovjeka i života, spiritualnosti i samorazvoja. Tijelo i seksualnost područja su najviše ispunjena ograničenjima, usmjeravanjima, programiranjem, kako navodi literatura (Tatalović Matovina, 2010). Iz tog razloga, tek preko malobrojnih pjesama i recepata možemo dobiti šture informacije o narodnim vjerovanjima te uvjerenjima o pitanjima seksualnosti i reprodukcije, kako navodi Šabić u svom seminaru. Također, nikakvo kvalitativno istraživanje, osim iščitavanja i interpretacije postojećih pjesama u kojima se tek usput spominju elementi koji ukazuju na određena ponašanja u tom pogledu, ne može nam poslužiti kao validan izvor informacija jer, zbog osjetljivosti teme, ne možemo pronaći sugovornike, navodi Šabić.

Zašto je u nekim kulturama seksualnost taboo, a u nekima je otvoreno, ponekad i eksplicitno prikazana, (sjetimo se komercijalno popularnih primjera knjiga "Kama sutra" ili "Erotska poezija 1001 noći")? Baš kao što navodi Tatalović Matovina, "U Indiji, Nepalu, Tibetu, Kini i Japanu seksualnost se smatrala umjetnošću i znanošću, a istočna metafizika rabi misterij kultivirane spolnosti kao sredstvo za transcendentalna iskustva i mistične doživljaje jastva i jednote".

Foto: Sokacko sijelo


Tagovi

Gonjanje Pučka seksualnost Liganje Strnđanje Tradicija seksualnosti Narodni običaji Tabu Antropologija seksualnosti Dijana Šabić Seoski život Seoske podjele Društena podjela Spolna diferencijacija Seksualna revolucija Patrijarhalni sustav


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]