Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete u poljoprivredi
  • 16.04.2014. 09:25

Projekt Wibor za kontrolu populacije divlje svinje

Loše gospodarenje divljom svinjom proteklih godina izazvalo je nemjerljive štete na poljoprivrednim kulturama. Ministarstvo poljoprivrede podržalo je Wibor, projekt praćenja populacije divlje svinje kojim bi se šteta u poljoprivredi smanjila za 10 posto.

  • 365
  • 38
  • 0

U Osijeku je nedavno održana ministarska konferencija na kojoj je predstavljen projekt Wibor, a rezultat suradnje europskih zemalja, bit će novi sustav praćenja i kontrole populacije divlje svinje, kako bi se štete na poljoprivrednim kulturama smanjile za 10 posto. Početak projekta je planiran za početak 2015. Ministarstvo poljoprivrede podržava ovaj projekt, a još prošle godine su učinjeni prvi koraci u procesu rješavanja problema šteta koje uzrokuju divlje svinje. U tu svrhu, Domagoj Križaj, pomoćnik ministra poljoprivrede navodi kako su prošle godine donesene izmjene pravilnika kojim se propisuju maksimalna odstupanja u njihovom odstrelu. Odstupanja su sada 50 posto, baš zato da se štete u poljoprivredi smanje.

Tu su bili i lovački savezi sedam država jugoistočne Europe. "Ovaj projekt bi trebao dati kvalitetna rješenja u gospodarenju divljom svinjom, ali i u odnosu drugih korisnika, poljoprivrednih proizvođača, šuma i osoba koje koriste prostor lovišta, da dio šteta moraju snositi i oni", riječi su tajnika Hrvatskog lovačkog saveza, Ivice Budora. Svjetska lovačka asocijacija izdala je i studiju o europskoj eksploziji populacije divlje svinje. Za tri godine projekt će sigurno polučiti rezultate, koji će, nadaju se, biti primjenjivi za naše područje i krenuti punom parom naprijed.

Lovišta se u Baranji rasprostiru na čak 370.000 hektara, a štete svake godine su oko 100 milijuna kuna. Štete se više ne mogu pokriti ni s osiguranjima, a osiguravajuće kuće više ne žele osiguravati lovačka društva. Hrvatske šume su čak jedne godine platile, na osnovu štete, četiri milijuna kuna kako bi obeštetile proizvođače sa poljoprivrednim kulturama. To se, kažu, više neće ponoviti. Goleme odštete su stvar prošlosti.


Tagovi

Wibor Populacija Divlja svinja Lovište Odšteta Eksplozija populacije Domagoj Križaj Sustav praćenja Kontrola Gospodarenje Ivica Budor Svjetska lovačka asocijacija Hrvatski lovački savez Odšteta


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]