Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hobi peradarstvo
  • 12.12.2013. 07:55

Pokretni kavezi za koke

Perad kojoj je omogućeno napasivanje bit će zadovoljnija i istovremeno će davati zdraviji proizvod (jaja ili meso).

  • 5.345
  • 189
  • 1

U modernim uzgojnim sistemima, životinje se drže u skučenim prostorima, bez mogućnosti kretanja i dovoljnog dotoka svježeg zraka i sunčeve svjetlosti. Uvjeti intenzivne proizvodnje pojačavaju efekt stresa u životinja. Životinje ne mogu ispoljavati prirodno ponašanje na industrijskim farmama, gdje tisuće njih živi u prenatrpanim prostorima.

Pokretni kavezi za koke

Ovakvi uvjeti pogoduju i češćoj pojavi bolesti, a samim time utječu na učestalost upotrebe antibiotika. U intenzivnoj industrijskoj proizvodnji česta je upotreba aditiva u prehrani kao što su razni bioprodukti, da bi se povećala količina proteina u hranidbi. S druge strane, životinje držane na pašnjaku slobodno se kreću, socijaliziraju u svojem prirodnom ambijentu i konzumiraju hranu na koju je njihov organizam evolucijski pripremljen. Na pašnjaku, životinje dobivaju sve potrebne hranjive tvari. Napasivanje osigurava vlakna, kao i proteine, minerale i vitamine. Životinje provode vrijeme na suncu i njihov organizam počinje stvarati veće količine vitamina D.

Hobi proizvođači malih životinja imaju izbor i najbolje rješenje, za njih je držanje životinja na pašnjacima kada god to vremenski uvjeti dopuštaju. Perad, kunići i ostali mali biljojedi, idealne su životinje za držanje u dvorištima. Perad ima želju pasti mlade biljke i čeprkati po zemlji. Ako nesilice držite vani i date im slobodu da same traže jedan dio svojeg obroka, dobit ćete organska jaja visoke kvalitete. Držanje koka u vrtu, smanjit će potrebu za dodavanjem gnojiva u zemlju, za košnjom i kontrolom nad nametnicima. Vaše kokice su, također korisne za vrt jer rahle površinu tla čeprkanjem. Kokama priuštite i područje sa šljunkom u kojem će se valjati i odstraniti parazite. Ovakve će koke imati ispunjeniji život i biti zadovoljnije.

Pokretni kavez za koke i njihov čuvar

Najpogodniji dio dvorišta za ekstenzivno držanje nesilica je voćnjak. Između voćaka valja posaditi što više privlačnih biljaka za koke i održavati površinu pokrivenu zelenilom. Koke je najbolje pregonski napasivati jer jako brzo mogu opustošiti tlo. Ukoliko koke ipak uspiju opustošiti zemlju, smanjite broj koka. Voćke moraju biti već dovoljno razvijene prije nego naselite koke, a da ih one ne mogu uništiti.

  • Jedno je rješenje napraviti razvlačnu ogradu kojom svakih par dana možete ograditi koke na drugom djelu travnjaka. Ili, razdijelite zemljišnu površinu za koke stalnom ogradom na više manjih ispašnih područja, pa naizmjence ispuštajte koke iz jedne u drugu dozvoljavajući vegetaciji da se obnovi.
  • Drugo rješenje koje ja koristim su prijenosni kavezi. Dajte si mašti na volju i izgradite veličinu i oblik kaveza prilagođene vašim potrebama (broju koka, veličini dvorišta, jednostavnosti premještanja). Najbolje je od lakih materijala izraditi kupolaste kaveze za perad. Kavezi na fotografijama izgrađeni su od:
  1. cijevi kanalice za struju od polivinil klorida,
  2. mrežica koja se koristi u vinogradima kao zaštita protiv ptica,
  3. za spojeve će vam poslužiti drvene kockica s dvije rupe.

Važno je da koke ne ostavljate u ovakvim kavezima ukoliko im niste osigurali prostor predviđen kao zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiša, tuča, žega). Sve veći broj znanstvenih istraživanja potvrđuje da meso i jaja dobiveni od životinja držanih vani pridonose ljudskom zdravlju. Ishrana nesilica na otvorenome utječe na kvalitetu jaja koja postižu zlatno-narančastu boju žutanjka zbog visoke koncentracije beta karotena iz biljaka.

Kupolasti kavez za koke

Neke provedene studije su potvrdile da ovakva organska jaja imaju za trećinu manje kolesterola od konvencionalnih, za četvrtinu manje zasićenih masnih kiselina i višu koncentraciju vitamina A, beta-karotena, B12, folne kiseline, vitamina E i omega-3 masnih kiselina. Još jedno istraživanje je pokazalo da jaja od koka držanih na ispaši imaju veću koncentraciju vitamina D. Utjecaj na očuvanje okoliša vidljiv je kroz prirodno gnojenje tla. Također, nije potrebno trošiti gorivo za rasprostiranje gnojiva po njivi niti za dovoženje hrane u štalu. Držanjem sitne i krupne stoke na pašnjaku, čuvate svoje zdravlje, štitite okoliš i utječete na dobrobit životinja, a kupovinom proizvoda dobivenih od ovako držane stoke podržavate mala samoodrživa poljoprivredna gospodarstva u vašoj blizini.

Svi oni koji kupuju jaja u trgovinama, a nikad nisu vidjeli kako žive nesilice u intenzivnom uzgoju, trebali bi posjetiti jednu takvu farmu. Isto tako, svi oni koji kupuju piletinu u trgovinama, a ne znaju kako žive brojleri tih par tjedana svog života prije klanja, trebali bi se potruditi saznati istinu. A, svi oni koji imaju mogućnost uzgojiti sami svoju perad, moraju biti svjesni da je to najbolji proizvod do kojeg mogu doći.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Pašnjak Trava Ispaša Koke Nesilice


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.