Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Hrvoić
  • 25.02.2017. 15:00

O supstratima znaju sve na farmi gljiva OPG Hrvoić

Kad se radi s ljubavlju, uspjeh je neizbježan. Upravo je to dokazao Stjepan Hrvoić. Njihova farma gljiva smještena u blizini Varaždina danas je primjer prirodnog bogatstva.

  • 6.526
  • 803
  • 0

OPG Hrvoić je kao obiteljski gospodarstvo osnovano još 2005. godine, no samo obrazovanje u području uzgoja gljiva počinje puno prije.

Stoga ne čudi da su vrlo brzo stekli veliku prepoznatljivost, popularnost i važnost u Hrvatskoj kad je u pitanju uzgoj, briga i ljubav prema gljivama. Kad se radi s ljubavlju, uspjeh je neupitan. Upravo je to Stjepan Hrvoić i dokazao. Njihova farma gljiva smještena u blizini Varaždina danas je primjer prirodnog bogatstva.

"Iako je tada, sa svojih tek desetak godina, bila riječ o uzgoju bukovača i o ubiranju raznih šumskih gljiva, doduše samo iz hobija mog oca, ljubav prema gljivama prenijeta je i na mene", istaknuo je Stjepan Hrvoić, vlasnik OPG-a Hrvoić.

Shiitake - kraljica gljiva

Profesionalan uzgoj započeli su sa shiitakom (Lentinula edodes), u to vrijeme još relativno nepoznatom gljivom u Hrvatskoj, bez obzira što je jedna od najcjenjenijih gljiva ili, kako ju nazivaju i "kraljica gljiva". Usprkos činjenici da je uzgojni proces prilično zahtjevan, krenula je cjelokupna proizvodnja.

Provjera kvalitete gljive

Svaka od ljekovitih vrsta gljiva je ultimativna pomoć kod različitih vrsta bolesti te su nešto najjače što nam je podarila priroda. Postoje mnoge ljekovite biljke, ali gljive prelaze u neku drugu sferu alternativnog liječenja. Nažalost, na njihovom tržištu postoje različiti proizvodi upitne kvalitete.

"Gljive su često puta uzgojene uz korištenje zaštitnih sredstava koja su potencijalno štetne za naše zdravlje. Tako postoje i razne podloge jednostavnije i brže za uzgoj, samim time su iste i drugačije kvalitete. Uzmimo na primjer, shiitake. Moguće ih je uzgojiti na podlozi od slame i različitih vrsta drva poput topole ili bukve, no okusom i kvalitetom su daleko ispod gljiva proizvedenih na hrastovom supstratu i našoj OHAS tehnologiji", istaknuo je Stjepan Hrvoić.

Gljive suzbijaju poteškoće u organizmu

Pojedine vrste gljiva važno je sušiti na suncu određeni period jer se time izvlači više vitamina. Zanilmljiv je i podatak da za svaku poteškoću u organizmu postoji određena vrsta gljive koja nam pomaže u suzbijanju iste. Tako, na primjer, Ganoderma lucidum ili popularni naziv reishi, izrazito podiže imunitet te negativno djeluje na viruse, bakterije pa čak i tumorne stanice u organizmu, dok lavlja griva pozitivno djeluje na živčani sustav kojeg je u stanju čak i regenerirati.

Gljive su specifične i zanimljive

"Glavna domena naše farme je izrada micelija i supstrata za široku upotrebu, dok je sami uzgoj gljiva malen, ali na najvišem nivou. Naša cjelokupna proizvodnja temelji se na najkvalitetnijim materijalima za pojedine vrste gljiva kako bi se dobili proizvodi ultimativne kvalitete.

Iz tog razloga, uzgojni dio proizvodnje je relativno malen kako ne bismo bili opterećeni problemima masovne proizvodnje u kojoj se često koriste razna zaštitna sredstva, brži i jeftiniji materijali u podlogama supstrata te se gubi cijeli smisao visoke vrijednosti gljiva", naglašava Stjepan Hrvoić.

Razni proizvodi od gljiva za svačiji ukus i okus

Najbolji i najcjenjeniji proizvodi od gljiva su, prema mišljenju Stjepana Hrvoića kvalitetno uzgojene osušene shiitake, reishi te lavlja griva iz sljedećih razloga: izrazito su blagotvorne za organizam, cjenovno pristupačne i nadasve ukusne. Postoje razni proizvodi od gljiva poput gotovih juha, namaza, tinktura dok postoje i kapsule koje, prema njegovom mišljenju, dižu cijenu proizvoda, a teško mogu zadovoljiti potrebne količine za otklanjanje eventualnih zdravstvenih poteškoća.

Najpoznatija gljiva u svijetu - tartuf

Najpoznatija gljiva u svijetu je kako kaže Stjepan vjerojatno tartuf zbog svojih gurmanskih svojstava, odnosno specifičnih aroma. Sadrže vitamine i minerale za koje se vjeruje da djeluju kao afrodizijak. Obzirom da je toliko cijenjen i relativno rijedak te ga je moguće naći pomoću posebno treniranih pasa, cijena mu je vrlo visoka, a ona za bijeli tartuf seže i do nekoliko tisuća eura po kilogramu.

Ljudi u Hrvatskoj sve su više svjesni dobrobiti gljiva u prehrani, ali u zemljama kako kaže Stjepan poput Francuske i Italije potrošnja višestruko veća. "Na sreću, primijetili smo kroz godine da je potrošnja gljive u sve većem porastu te se prepoznaje kao jedna od najzdravijih namirnica. Također se sve više koristi u alternativnoj medicini", naglašava Stjepan.

OPG Hrvoić - široko poznat u Hrvatskoj

Zbog rijetkih i specifičnih proizvoda u njihovoj ponudi, kao i najvišom kvalitetom te prihvatljivim cijenama, OPG Hrvoić i njihov brend Farma gljiva je široko poznat u Hrvatskoj pa tako i izvan nje. Sve češće posjećuju sajmove i održavaju predavanja o važnosti gljiva u očuvanju prirode i zdravlja, kao i o uzgojnim procesima. Prisustvuju na svim većim gljivarijadama i sajmovima vezanim uz prirodu i zdravlje u nadi da ljudima približe čudesan svijet gljiva.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Hrvoić Stjepan Hrvoić Farma gljiva Varaždin Kraljica gljiva Gljive Shiitake Tartuf Reishi Lavlja griva


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]