Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 13.01.2016. 17:45

Ne zaboravite na izvješća o proizvedenoj rakiji

Mali proizvođači rakije moraju do 20.01. carinskim uredima predati izvješća o proizvedenoj rakiji, dok trošarine moraju biti plaćene do kraja mjeseca.

  • 471
  • 59
  • 0

Hrvatski proizvođači rakije moraju najkasnije do 20. siječnja 2016. godine predati nadležnim Carinskim uredima godišnja izvješća o proizvedenoj količini rakije za vlastite potrebe u 2015. godini, zapremini kotla te obračunatoj trošarini. Rok za uplatu trošarina je 31. siječnja 2016.

Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića smatra se fizička osoba odnosno vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića, koji ga proizvodi za vlastite potrebe i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu. Malim proizvođačima prodaja jakog alkoholnog pića nije dopuštena.

Iznos trošarine ovisi o zapremini kotla

Temeljem zakona, trošarina odnosno godišnji paušal za svaki kotao zapremine do 100 litara iznosi 100,00 kuna, a za kotao zapremnine preko 100 litara iznosi 200,00 kuna. U slučaju da je za vlastite potrebe proizvedena veća količina pića od propisane, odnosno više od 20 litara čistog alkohola godišnje, mali proizvođač mora, uz već obračunati godišnji paušal, odnosno iznos trošarine, na razliku obračunati i platiti puni iznos trošarine koji je propisan za etilni alkohol, a iznosi 53,00 kune po litri čistog alkohola.

Proizvođači - izbjegnite kaznu

Novčanom kaznom u iznosu od pet do 100 tisuća kuna kaznit će se mali proizvođač jakog alkoholnog pića ukoliko:

  • nezakonito proizvede, prima, otprema, uveze, unese, preveze, čuva, posjeduje ili proda,
  • kupi, pusti u potrošnju trošarinske proizvode ili s njima na drugi način nezakonito raspolaže ili sudjeluje u tim radnjama,
  • ako kao trošarinski obveznik ne obračuna ili ne plati trošarinu sukladno propisanim trošarinskim osnovicama i stopama, odnosno u iznosima koji su na snazi na dan nastanka obveze obračunavanja trošarine,
  • ako ne plati trošarinu u propisanom roku,
  • ako kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića prodaje jako alkoholno piće,
  • ako kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića pečati kotao na nepropisan način ili neovlašteno skine pečat s kotla,
  • ako kao mali proizvođač jakog alkoholnog pića, carinskom uredu nadležnom prema mjestu prebivališta ne dostavi godišnje izvješće s podacima o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla i obračunatoj trošarini do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu,
  • ako carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu, ne podnese prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika i to najkasnije osam dana prije početka obavljanja registrirane djelatnosti ili drugoga događaja koji znači trošarinsku radnju ili ako nadležnom carinskom uredu ne prijavi svaku izmjenu podataka navedenu prilikom prijave za upis u registar trošarinskih obveznika kao i prestanak djelatnosti zbog koje je upisana u registar trošarinskih obveznika u roku od osam dana od dana nastanka promjene.

Virovitički proizvođači rakije izvješća mogu predati u gradskoj upravi 14. siječnja

Neki carinski uredi, primjerice onaj virovitički, s ciljem olakšanja predaje obrazaca proizvođačima rakije iz Virovitičko-podravske županije, u gradovima i općinama te županije organizirali su dežurstva koja će trajati do 18. siječnja. U prostorijama virovitičke gradske uprave dežurat će 14. siječnja od 08:30 do 13:00 sati. Svi ostali proizvođači, odgovore za eventualna pitanja mogu potražiti u najbližem carinskom uredu.

Obrazac za prijavu možete preuzeti ispod teksta. Primjer popunjenog obrasca pogledajte ovdje.


Dokumenti


Tagovi

Proizvođači rakije Vlastite potrebe Čisti alkohol Trošarine Kotao Carinski uredi Virovitica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]