Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivarska udruga Kotrč
  • 17.03.2014. 13:25

Kako protiv strogih gljivarskih propisa?

Inicijativa je gljivarskih udruga da se u dogovoru sa šumarijama izmijene strogi propisi u prikupljanju gljiva

Foto: depositphotos.com
  • 482
  • 50
  • 0

Zaključak skupštine jednog od dvaju ogranaka gljivarske udruge Sesvete iz Daruvara (drugi ogranak je u Čazmi), 30. siječnja 2014. bio je prijedlog da se osnuje neovisna gljivarska udruga Kotrč Daruvar.

Odlučilo je o tome 35 berača gljiva, većinom članova podružnice. U Upravni odbor nove udruge su predloženi kao predsjednik Miroslav Farkaš (do sada predsjednik gljivarske podružnice Daruvar) i članovi Wilhelm Shneider, Damir Majvald, Zdenko Čoban i Jadranka Pajski, kojima će tijekom ožujka na skupštini novoosnovane udruge biti povjerene njihove funkcije. Hrvatski mikološko-gljivarski savez do sada je imao 27 registriranih gljivarskih zadruga.

Predsjednik daruvarskog gljivarskog ogranka Miroslav Farkaš prisutne je obavijestio, „Od 13 članova koliko nas je bilo pri osnutku naše podružnice 14. svibnja 2013.,narasli smo do njih 77." Farkaš je govorio i o problematici spuštenih rampi u šumi, koje onemogućuju beračima gljiva pristup mjestima, gdje gljive beru i odmah je ponudio i rješenja - dogovor sa šumarijama.

Berači gljiva su izrazili nezadovoljstvo s malom količinom gljiva (samo dva kilograma), koje mogu iznijeti po novim propisima iz šuma za njihove svakodnevne potrebe te su predložili količinu od pet kilograma. Tajnik podružnice Zdenko Čoban je spomenuo je prošlogodišnju lošu gljivarsku sezonu, zbog suše, ali je govorio i o mogućnosti organiziranja gljivarskih izložbi i obuke berača gljiva. Spomenuo je strože propise prikupljanja gljiva, jer berači gljiva bi se trebali registrirati kod gljivarskih organizacija, ne samo zbog legalnog sakupljanja šumskih plodova, već i da bi se izbjegla devastacija šume i šumskih dobara.

Kandidati za učlanjenje (trenutno članarina je 120 kn) u novoosnovanu udrugu gljiva Kotrč Daruvar, mogu dobiti informacije od predsjednika Miroslava Farkaša na broju 043/ 333 067.

Smrčak je gljiva koja obilježava proljeće

U ovom proljetnom periodu, kada u prirodi dolazi do burnih promjena, jedna od najpoznatijih gljiva dolazi kao nagrada za pretrpljenu hladnoću i opću gljivarsku apstinenciju. To je gljiva smrčak iz roda Morchella. Rodu Morchella priada nekoliko vrsta smrčaka. Razlikuju se po obliku i boji klobuka. Jedni su konusnog oblika (najčešće oni koji potiču iz šuma četinjača), a drugi okruglasti. U proljetnu grupu gljiva pripadaju i martovka, đurđevača ili majska kolobarnica, šljivovača, šumsko pile, škripavac, velika gnojištarka i modrikača.

Foto: depositphotos.com


Fotoprilog


Tagovi

Udruga Gljive Kotrč Miroslav Farkaš Zdenko Čoban Devastacija Skupština Ogranak Savez Rampe Šuma Šumska dobra


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs