Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Učenička zadruga Cucurbita
  • 24.12.2015. 14:40

Kad se male ruke slože, u poljoprivredi se može

Učenici Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca uređuju vlastiti vrt, uzgajaju jabuke i kruške te proizvode buču, bučino ulje, sapune i čajeve.

  • 148
  • 10
  • 0

Da je bitno stjecati radne navike od malih nogu, svaki dan uče polaznici Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca pokraj Požege u kojoj je prije četiri godine osnovana Učenička zadruga Cucurbita.

Kreativnost, marljivost i timski rad bili su ključni za njihov uspjeh. Osnovnoškolci danas uređuju vlastiti vrt, uzgajaju jabuke i kruške te proizvode buču, bučino ulje, sapune i čajeve.

"Članovi zadruge upoznaju se s ekološkim uzgojem te uče biti tim, međusobno se poštivati, uvažavati druga mišljenja, predlagati neka bolja. Na ovaj način stječu znanja iz poduzetništva", istaknula je profesorica biologije Maja Davidović.

Ponosni na očuvanje starih biljnih vrsta

Učenici su posebno ponosni na tradicionalni vrt u kojem nastoje očuvati stare biljne vrste poput kokotića, vučike, srdašca, božura i perunike. Osnovnoškolci su preuzeli odgovornost i za pet godina star voćnjak u kojem se nalazi 30 stabala jabuka, krušaka te šljiva.

Njihov trud i rad nagrađen je Zlatnom poveljom HRT-a. Naime, polaznici brestovačke škole nedavno su proglašeni najuspješnijim mladim vrtlarima kontinentalnog dijela Lijepe naše. Konkurencija nije bila nimalo laka jer je projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj okupio stotine sudionika. "U Zagrebu nam je bilo odlično. Jako smo ponosni što smo osvojili nagradu koja nam je poticaj za daljnji rad", priznala je polaznica osmog razreda Stela Knežević. Posljednji projekt učeničke zadruge bio je Parking oaza - parkirajmo meteorološku postaju.

"Uredili smo vrt u jednu cjelinu. Riječ je o velikom parkiralištu stoga nam je Zaklada Slagalica donirala 13 tisuća kuna, Općina Brestovac 37 tisuća kuna dok je jedna čakovečka tvrtka darovala drveće i ukrasno grmlje", zaključila je voditeljica zadruge Maja Davidović.


Tagovi

Učenička zadruga "Cucurbita" Brestovac Maja Davidović Stela Knežević Školski vrt


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.