Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtona pasmina
  • 03.10.2016. 10:30

Izumire bosanski brdski konj, ostalo 140 grla!

Žalosna je istina da se od 140 preostalih grla te divne autohtone pasmine tek 50 njih nalazi u Bosni i Hercegovini!

Foto: Facebook/
  • 3.547
  • 166
  • 0

Bosanskih brdskih konja danas je samo 140 grla (uzgoja u čistoj krvi), što je ispod kritične mase.

Od tog broja svega 50 grla nalazi se na području Bosne i Hercegovine, istaknuo je na simpoziju u Sarajevu "Bosanski brdski konj - pasmina na rubu izumiranja", vlasnik ergele "Žiga" i član Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja te predsjednik Upravnog odbora tog udruženja Enver Žiga.

Godine 1960. bilo je čak 500.000 grla bosanskih brdskih konja. Danas ih je oko 140.

Dodatno, tih 140 grla uzgaja se na ergelama Borike, Žiga, Planido u Sloveniji, Gorskom kotaru u Hrvatskoj te kod privatnih uzgajivača u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Broj jedinki bosanskog brdskog konja, kazao je, počeo se smanjivati od 1960. godine, a u poslijeratnom periodu pada iz godine u godinu, prenosi bhrt.ba.

Godine 1960. bilo je 500.000 grla, prije rata oko 20.000 grla, po završetku rata nekih 3.000 grla, dok ih je danas oko 140.

"Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja pokušava da i ovim simpozijem animira širu javnost i da s apelima dopre do onih koji bi trebali pomoći da se pasmina očuva, a to su resorna ministarstva poljoprivrede u Federaciji BiH i Republici Srpskoj", naglasio je Žiga.

Bosanski brdski konj je autohtona pasmina, vrlo kvalitetna, čiji je genetski materijal pravo blago te je pokrenuta inicijativa da se formira društvo za spas bosanskog brdskog konja. Organizatori simpozija su Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja i Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo.

Foto: Facebook/Bosanski brdski konj


Tagovi

Bosanski konj Izumiranje vrste


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]