Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje krokodilke
  • 22.11.2013. 08:03

Iznenađenja gljivarske sezone

Još jedna zanimljiva vrsta, gotovo nepoznata kod nas, ali visokocijenjena u Japanu, zadobila je našu pažnju

Foto: mycoportal.org
  • 425
  • 30
  • 0

Početkom studenog počela je još jedna gljivarska sezona u Gornjoj Buštini u crnogoričnim šumama, a traži se jedan poseban specijalitet, gljiva pod nazivom Matsutake, vrlo ljekovita i vrlo cijenjena u Japanu. U gljivarskom svijetu ima na tisuće gljiva, no ima jedna misteriozna i tajanstvena, koja raste u borovim šumama, par kilometara od Oprtlja, kod nas gotovo nepoznata - krokodilka. Upravo je tu njihovo jedino stanište na Jadranu. Trichiloma caligatum - ljekovita je gljiva, posebno značajna za imunitet. Zove se krokodilka jer podsjeća na krokodilsku kožu, a ima i težak karakterističan miris po kojem je prepoznatljiva.

U Japanu ju cijene preko 200 dolara po kilogramu, dok kod nas nema cijenu jer još nije prepoznata od potrošača. Hrvatska ima 1500 registriranih berača gljiva, a na Bujštini je najviše zlatnih trubača, sezona je bogata pa se za sat vremena moglo ubrati čak i do sedam kilograma. Međutim, kažu gljivari, pokvarili su se odnosi između gljivara i Hrvatskih šuma koje su povisile cijenu ulaska u šumu i prikupljanja plodova, dok su nekad to mogli slobodno činiti. No nije stvar u branju, navode, nego i o zaštiti šume. Doba je kapitala, a gljivarima je cilj pomoću iskaznica Hrvatskog mikološkog saveza u budućnosti ishoditi svoje pravo besplatnog ulaska u šumu te se nadaju pregovorima s Hrvatskim šumama. Treba biti oprezan u berbi, a kako je standard sve manji, stanovništvo traži spas u prirodi.

Foto: mycoportal.org


Tagovi

Krokodilka Matsutake Hrvatske šume Cijena Jesenski plodovi Iskaznica Japan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]