Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj puževa
  • 14.11.2013. 10:22

Ilegalno trgovanje puževima u Srbiji

Kvote za ulov i izvoz puževa u Srbiji su već godinama oko 1.200 tona, ali se ilegalnim putevima iz zemlje iznose mnogo veće količine.

Foto: freepik.com
  • 706
  • 45
  • 0

Kvote za ulov i izvoz puževa u Srbiji su već godinama oko 1.200 tona, ali se ilegalnim putevima iz zemlje iznose mnogo veće količine. Sakupljačima puževa to je izvor egzistencije te otkupljivačima prodaju puževe za 30 - ak dinara po kilogramu, dok izvoznici za istu količinu dobiju najmanje četiri evra. Cela poljoprivredna grana uzgoja puževa propala je, kako kažu, upravo zbog izlova puževa u prirodi, koji nije zabranjen kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije. Mnoge farme za uzgoj puževa su zbog toga i osnovane samo fiktivno i više služe kao paravan otkupljivačima nego za legalnu zaradu. U Srbiji trenutno postoji samo jedna farma za uzgoj, preradu i izvoz puževa.

Sada se prerađeni puževi najviše izvoze u Makedoniju, ali i u Italiju i Bosnu i Hecegovinu, a najbolju cenu dostižu oni u hibernaciji. Ipak, male količine se teško prodaju, kao što je teško i uveriti odgajivače koji će kontinuirano, ne samo uzgajati, već i prerađivati puževe za uzgoj. To je ujedno i razlog zašto postoji samo jedna farma za uzgoj, preradu i izvoz puževa. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije znaju da bi uzgajanje puževa mogao biti unosan posao, ali objašnjavaju da je za uzgoj ovog mekušca potrebno ispuniti mnogo uslova. Da bi se uzgajali puževi na 2000 m2, po njihovoj oceni, odgajivač mora imati tri puta veću površinu zemljišta za ishranu te prihvatiti velike troškove i činjenicu da država neće definisati otkupnu cenu.

Foto: freepik.com


Tagovi

Šverc Srbija Uzgoj Puževi Otkupljvači Izvoz